latinica  ћирилица
09/11/2015 |  11:21 ⇒ 15:11 | Autor: B92

Nauka potvrdila: Portfolio dijeta je najzdravija

Najbolja ishrana za zdravo srce je takozvani Portfolio plan ishrane, koji se uglavnom sastoji od orašastih plodova, soje, zelenog lisnatog povrća, ovsa i mahunarki.
Orašasti plodovi (foto:vita.rs) -
Orašasti plodovi (foto:vita.rs)

To je relativno nova dijeta koja podrazumijeva povećanje unosa biljnih sterola, monozasićenih masnoća i vitamina E iz orašastih plodova, biljnih vlakana i proteina.

Takva ishrana podrazumijeva smanjen unos zasićenih masnoća i soli.

Kanadski istraživači su otkrili da pridržavanjem Portfolio plana ishrane snižava krvni pritisak u prosjeku za dva procenta više u poređenju sa do nedavno najefikasnijom DASH dijetom (ova podrazumijeva unos voća, povrća, ribe i orašastih plodova, ali joj nedostaju zasićene masti).

Naučnici su preporučili ovu dijetu nakon sekundarne analize podataka prikupljenih u studiji iz 2011. o efektima Portfolio dijete na holesterol.

“Ovo je vrlo važno otkriće o povezanosti ishrane i zdravlja“, kaže dr Dejvid DŽenkins sa Univerziteta u Torontu koji je učestvovao u studiji.

Visok krvni pritisak i holesterol su najveći faktori rizika za srčane bolesti i moždani udar. Ovi zdravstveni problemi obično podrazumijevaju uzimanje specijalnih lekova. Međutim, ishrana mnogo utiče na te faktore.

“Otkrili smo da je plan ishrane efikasan koliko i početna doza prosječnog lijeka za visok krvni pritisak. Istraživanja su pokazala da ishrana sasnovana na biljnim namirnicama, pri čemu se prednost daje onima koje su bogate proteinima, uljima i vlaknima, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i šloga“, rekao je profesor DŽenkins.

Ranije studije su pokazale da i individualne komponente Portfolio plana – orašasti plodovi, sojin protein i viskozna vlakna – efikasno snižavaju krvni pritisak.

Studija je objavljena u stručnom časopisu “Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Disease".