latinica  ћирилица
09/11/2015 |  12:33 | Autor: Večernje novosti

Posljedice isprekidanog sna

Isprekidani san mnogo je gori od nedovoljno sna, utvrdili su naučnici sa medicinskog fakulteta univerziteta DŽon Hopkins u Baltimoru. On su proučavali 62 zdravih muškaraca i žena koji su izlagani različitim uslovima spavanja.
Spavanje - Foto: ilustracija
SpavanjeFoto: ilustracija

Slučajnim izborom izloženi su tokom tri uzastopne noći višekratnim prisilnim buđenjima, kasnom odlasku u krevet i time uslovima nedovoljnog sna ili neometanom snu.

Mjerenje nivoa dobrog raspoloženja odnosno lošeg raspoloženja upitnicima pokazalo je da ispitanici iz prve dvije grupe nakon prve noći imaju podjednak nivo tzv. dobrog raspoloženja i lošeg raspoloženja. Međutim, razlike su nastupile nakon druge noći.

Kod onih s isprekidanim snom značajnije je palo dobro raspoloženje (31 odsto) u odnosu na one sa nedovoljno sna (12 odsto). Razlika nije uočena pri mjerenju nivoa lošeg raspoloženja.

- Kad se vaš san ometa tokom čitave noći nemate mogućnost da napredujete kroz faze sna na način da dobijete dovoljno dugačku sporotalasnu fazu koja je ključna u pružanju osjećaja obnove tijela - rekao je vođa istraživanja psihijatar Patrik Finan s Medicinskog fakulteta DŽon Hopkins.