latinica  ћирилица
15/11/2015 |  18:18 ⇒ 20:52 | Autor: RTRS

Tragovi, možda, vode i do BiH!? (VIDEO)

Dva dana nakon terorističkog napada u Parizu slaže se mozaik monstruoznog zločina. Hoće li se u njemu naći mjesto i za BiH, nakon što su posredstvom Interpola, francuske bezbjednosne službe od onih u BiH, zatražile informacije o određenim licima i njihovim djelima?
Tragovi možda vode i do BiH? - Foto: RTRS
Tragovi možda vode i do BiH?Foto: RTRS

Istovremeno, internet portali na bošnjačkom jeziku koji podržavaju Islamsku državu, nekažnjeno – već drugi dan slave masakr u glavnom gradu Francuske. Sa "Vijesti umeta" danas je upućena prijetnja kako će "teći krv ulicama cijele Evrope". Odmazdom gorom od one u Parizu prijete i Bosni i Hercegovini – njenim službenim vlastima i kako kažu /ne/ bezbjednosnim agencijama.

Godinama su internet portali, desetine njih u BiH, poput "Vijesti umeta", širili mržnju, veličali teroristička djela i prijetili. Nekažnjeno. A onda su takvi portali, nakon terorističkog napada u Parizu, označeni kao prijetnja. Iznuđeno! Kao odgovor na novinarsko pitanje.

Umjesto Tužilaštva, reagovale su "Vijesti umeta". Prijetnjama – i Bosni i Hercegovini i Evropi.
"Vama slijedi odmazda još gora od ove i još gorčija. Budale jedne, Bosna je prelivena krvlju mudžahida koji su se borili da uspostave šerijat. Ona miriše i odiše prolivenom krvlju šehida. Tako nam Allaha, ta krv nije uzalud prolivena, ta krv je već dala plodove svoje i ti plodovi će uskoro da vam glave sa vaših vratova skidaju, inšalah!!!" - prijete u citatu tog portala.

Alahove vojnike, poručuju "Vijesti umeta", ne mogu da zaustave ni Amerika ni Francuska. Pa kako onda da to uradite vi, sa svojim kako kažu, ne/bezbjednim agencijama. A prvi ljudi tih agencija i oni koji o bezbjednosti i pravdi u BiH brinu, okupili se kasno sinoć – skoro 24 časa nakon terorističkog napada u Parizu. Gotovo protokolarno da saopšte kako je BiH odlučna u borbi protiv terorizma, kako je potreban maksimalan angažman svih da bi se eventualni napadi preduprijedili i spriječili, ali i da progovore o materijalnim, smještajnim i kadrovskim kapacitetima Tužilaštva BiH. Između tužiočevih žalopojki i ispraznih obećanja kojima smo svjedoci – sve od terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu prije pet i po godina, pa do onog još neprocesuiranog u Zvorniku, priznali su i da Interpol i Europol teroriste iz Pariza, njihove pomagače i kontakte traži i u BiH.

- Ti zahtjevi su upućeni operativno prema policijskim agencijama i sva sreća da u tim zahtjevima nema državljana BiH - rekao je direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić.

Neuobičajeno užurbani, odgovorili su kažu, odmah.

Ishitren odgovor! Ili bolje od svojih pariških kolega, obavješteni bh. bezbjednjaci? Kako bilo, i sama činjenica da su zahtjevi Interpola i Europola stigli prije nego su se bh. bezbjednjaci sa vikend - odmora skupili za istim stolom, za bolje poznavaoce prilika dovoljno govori.

Ekspert DŽevad Galijašević kaže da je to optužnica, jer "kada vam u ovoj fazi istrage upute takav zahtjev, dakle sa vašeg tla je pružena pomoć ili je poslana naredba ili je logistički podržano ono što se desilo u Parizu. Nimalo bezazleno."

Hoće li BiH i njeni radikalni islamisti imati svoju rolu i u krvavom novembru u Parizu. U januaru, prilikom napada na magazin Šarli Ebdo je imala. Prethodno i u Madridu, Londonu, Njujorku.... Danas - prilikom hapšenja u Briselu, dvojice pomagača i aktera terorističkog napada koji je uzdrmao svijet, policija je, kažu svjedoci, znala šta i koga traži. I u BiH se već odavno zna šta i gdje može da se nađe. Samo što protokolarne i iznuđene reakcije ne sprečavaju akcije!