latinica  ћирилица
18/11/2015 |  19:51 ⇒ 19:55 | Autor: Večernje novosti

Evro 2016. bez tri šampiona

Kontinentalno prvenstvo u Francuskoj okupiće prvi put 24 reprezentacije. Ne učestvuju Holandija, Danska i Grčka, a Nijemci su favoriti prema kladionicama.
Euro 2016 - Foto: ilustracija
Euro 2016Foto: ilustracija

Evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj (10. jun - 10. jul) biće jedinstveno, jer će okupiti rekordne 24 reprezentacije, a na spisku učesnika nema čak tri bivša šampiona. Mada je novi sistem takmičenja širom otvorio vrata svim jačim selekcijama, neuspješni su bili nosioci pehara iz 1988, 1992. i 2004. - Holandija, Danska i Grčka.

Od nekadašnjih prvaka, za pehar će se boriti Nijemci (tri krune), Španci (tri), domaćini (dvije) i Italijani (jedna), a tu su i nasljednici SSSR i Čehoslovačke, Rusija i Češka (po jedna). S druge strane, na predstojećem EP će se pojaviti pet debitanata, od kojih je većina mogla samo da sanja o odlasku na završnicu, dok je učestvovalo osam ili 16 ekipa: Sjeverna Irska, Vels, Island, Albanija i Slovačka.

Na posljednja dva turnira dominirala je Španija, koja je slavila 2008. u Austriji i Švajcarskoj, kao i 2012. u Poljskoj i Ukrajini. Međutim, prema kvotama svih svjetskih kladionica "furija" je tek treća na listi favorita za pehar. Po tim prognozama, Njemačka bi trebalo da osvoji prvo mjesto trijumfom nad Francuskom, a u među velikane, u polufinale, očekuje se da uđe sve bolja Belgija. Ovi koeficijenti govore i da kvalifikaciona grupa Srbije i nije bila preterano jaka, jer je Portugal sedmi, dok Albanija dijeli 22. mjesto sa Sjevernom Irskom (Danska eliminisana u baražu).

Osim od snage reprezentacija, ove prognoze zavise i od žrijeba, a izvlačenje grupa će biti održano 12. decembra u Parizu. Budući da raspored po šeširima nikada nije potpuno u skladu sa realnim kvalitetima timova, tako bi u istoj grupi mogli da se nađu, recimo, Njemačka, Italija, Češka i Turska. Isto tako, postoji šansa da se "spoje" na primer, Portugal, Ukrajina, Mađarska i Albanija.

U svakom slučaju, nepotrebno povećanje broja učesnika koje razvodnjava kvalitet, neće pokvariti uživanje u majstorijama Ronalda, Ibrahimovića, Inijeste, Milera i ostalih velikih evropskih zvijezda, niti će smanjiti želju svih ljubitelja fudbala da saznaju ko će osvojiti EP.