latinica  ћирилица
25/11/2015 |  08:26 | Autor: SRNA

Predstava "Brašno u venama" odigrana u Brčkom

Predstava "Brašno u venama", rađena u koprodukciji ЈU SARTR i MES iz Sarajeva, koju je na dramski tekst Igora Štiksa o ideološkom i generacijskom jazu u jednoj porodici režirao Boris Liješević, odigrana je u brčanskom Domu kulture, u okviru takmičarskog programa 32. susreta pozorišta BiH.
Predstava "Brašno u venama" (Foto: faktor.ba) -
Predstava "Brašno u venama" (Foto: faktor.ba)

Član stručnog žirija Susreta, direktor Sterijinog pozorja Miroslav Radonjić, rekao je da je predstava "Brašno u venama" suptilna i da je odigrana na tankoj liniji patetike, te da zahtijeva od gledaoca popriličan intelektualni napor.

Prema ocjeni glumice Kaće Dorić, završna rečenica u ovoj predstavi - "Konačno smo pronašli jedni druge", odgovor je na mnoga pitanja i dileme koje je gledalac mogao da ima.

Glumac Admir Glamočak rekao je da su na pozornici nastojali da pokažu da se svaka generacija, pa i ova sadašnja, "obračunava sa sobom".

"Kamo sreće da se svakog dana otvaramo jedni prema drugima kao što to mi činimo u ovoj predstavi", rekao je sinoć član glumačkog ansambla Miki Trifunov za okruglim stolom, koji je dio koncepcije festivala u Brčkom.

Prije predstave "Brašno u venama", u okviru pratećeg programa festivala upriličen je razgovor sa gostom ove manifestacije – beogradskim glumcem Irfanom Mensurom, koji je istakao da pozorište nije samo mjesto gdje se ljudi zabavljaju.

O Mensurovoj, 40 godina dugoj, izuzetno bogatoj pozorišnoj karijeri, govorio je teatrolog Srđan Vukadinović.

Susreti pozorišta BiH u Brčkom biće nastavljeni večeras kada je na programu nastup glumačkog ansambla "Kamernog tetra 55" Sarajevo, u čijem će izvođenju publika gledati predstavu "Teferič" koju je prema motivima literarnog djela Derviša Sušića režirao Aleš Kurt.