latinica  ћирилица
25/11/2015 |  09:13 ⇒ 11:33 | Autor: SRNA

Dmičić: Nema diskriminacije u odredbama Zakona o praznicima RS

Pravni ekspert Mile Dmičić izjavio je da je Zakon o praznicima Republike Srpske usvojen na ustavan način i da ne sadrži nikakve diskriminatorske odredbe.
Mile Dmičić (foto: www.apeiron-uni.eu) -
Mile Dmičić (foto: www.apeiron-uni.eu)

Dmičić je istakao da u Zakonu o praznicima Srpske nema povrede principa ravnopravnosti naroda u BiH, niti vitalnog nacionalnog interesa bilo kog konstitutivnog naroda.

"Dan Republike je praznik u Srpskoj, i to sekularnog karaktera", rekao je Dmičić, koji je u septembru ove godine učestvovao u javnoj raspravi pred Ustavnim sudom BiH povodom zahtjeva bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske.

On kaže da se zahtjev za ponovno ocjenjivanje zakonodavstva Srpske u vezi sa praznicima može posmatrati u kontekstu pravnog pravila o već presuđenoj stvari, dakle ponavljanje nečega što je već urađeno.

Dmičić smatra neprihvatljivim pokušaje ocjenjivanja političkih i istorijskih elemenata u vezi sa Izetbegovićevom apelacijom, naglašavajući da osporavanu Deklaraciju Narodne skupštine Republike Srpske iz januara 1992. godine o proglašenju Srpske treba uvažavati kao validan dokument donesen u okviru mirovnog paketa za BiH.

"Zakon o praznicima Republike Srpske usvojen je u ustavnoj proceduri i uz poštivanje postupka obezbjeđenja principa vitalnog nacionalnog interesa, te u sebi ne sadrži nikakve diskriminatorske odredbe", dodao je Dmičić.

On očekuje da će Ustavni sud BiH, u kontekstu ovog predmeta, poštovati organizaciju, strukturu i funkcionisanje BiH i njen Ustav.

Ustavni sud BiH na plenarnoj sjednici sutra i u petak, 27. novembra, razmatraće zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske.