latinica  ћирилица
25/11/2015 |  10:04 ⇒ 10:32 | Autor: SRNA

Srebrenica: Radni dan, ali Bošnjaci ne rade

Bošnjaci zaposleni u opštinskoj administraciji i nekim ustanovama u Srebrenici danas nisu došli na posao, jer su iskoristili odobrenje načelnika opštine Ćamila Durakovića da svi, koji današnji datum osjećaju kao praznik, mogu koristiti plaćeni slobodan dan.
Zgrada opštine Srebrenica - Foto: SRNA
Zgrada opštine SrebrenicaFoto: SRNA

Duraković nije proglasio neradni dan u opštini, ustanovama i firmama čiji je ona osnivač, što su radili njegovi prethodnici koji su bili na čelu ove lokalne zajednice u prošloj deceniji.

U obavještenju koje je nalijepljeno na ulaznim vratima u opštinsku zgradu, a koje je Duraković potpisao, navedeno je da je prema Zakonu o praznicima Republike Srpske danas radni dan.

U obavještenju se navodi da je danas "dan državnosti BiH" i da zaposleni u opštinskoj administraciji, koji to osjećaju kao praznik, mogu iskoristiti pravo na plaćeni slobodan dan, ali nije navedeno na osnovu kog zakona.

Predsjednik Skupštine ove opštine Miloš Milovanović izjavio je da Srbi, koji su zaposleni u opštinskoj administraciji, danas redovno rade, a da službenici i funkcioneri bošnjačke nacionalnosti nisu došli na posao.

Sve ustanove i institucije u ovoj opštini danas pružaju usluge građanima jer su zaposleni Srbi došli na posao i rade.

Današnji datum, 25. novembar, kao bivši Dan ZAVNOBIH-a, slavi se kao dan državnosti samo u dijelu Federacije BiH koji je većinski naseljen bošnjačkim stanovništvom, dok ga Hrvati ne obilježavaju kao praznik.

Na nivou BiH nema zakona o praznicima i na snazi su zakoni o praznicima Republike Srpske i Federacije BiH na njihovim teritorijama.