latinica  ћирилица
25/11/2015 |  11:36 ⇒ 12:44 | Autor: SRNA

Dodik: Insistiranje na 25. novembru doprinosi daljim podjelama

Predsjednik Republika Srpske Milorad Dodik rekao je da ne postoji odluka o "danu državnosti BiH" za koju su glasala sva tri naroda u BiH, niti je Parlamentarna skupština usvojila zakon o praznicima, tako da 25. novembar nije, niti može biti zajednički praznik, posebno ne "dan državnosti".
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske - Foto: RTRS
Milorad Dodik, predsjednik Republike SrpskeFoto: RTRS

"Sve dok se narodi u BiH ne dogovore o datumu koji će biti prihvatljiv za sve, 25. novembar kao takav obilježavaće se samo u jednom dijelu BiH", izjavio je Dodik Srni.

Predsjednik Srpske je ocijenio da insistiranje na "danu državnosti", koji to nije, doprinosi daljim podjelama u BiH i svi oni, uključujući i predstavnike takozvane međunarodne zajednice, koji podržavaju obilježavanje ovog datuma kao "dana državnosti BiH" direktno doprinose njenom dodatnom urušavanju.

"Dobro je što se i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na isti način odredio prema obilježavanju 25. novembra kao datumu koji ne može i ne treba da se obilježava kao 'dan državnosti BiH'", ocijenio je Dodik.

Bivši Dan ZAVNOBiH-a, 25. novembar, obilježava se kao takozvani "dan državnosti" u Federaciji BiH. Na nivou BiH nema Zakona o praznicima, pa su u entitetima na snazi zakoni o praznicima Republike Srpske i Federacije BiH.

Srebrenica: Radni dan, ali Bošnjaci ne rade

Bošnjaci zaposleni u opštinskoj administraciji i nekim ustanovama u Srebrenici danas nisu došli na posao, jer su iskoristili odobrenje načelnika opštine Ćamila Durakovića da svi, koji današnji datum osjećaju kao praznik, mogu koristiti plaćeni slobodan dan.