latinica  ћирилица
25/11/2015 |  13:31 ⇒ 13:40 | Autor: SRNA

Zajednička sjednica Odbora za bezbjednost RS i Srbije (FOTO)

U zgradi Doma Narodne skupštine Srbije počela je zajednička sjednica Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske i Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije, na čijem dnevnom redu je bezbjednosna situacija u Srbiji i Srpskoj.
Sastanak odbora za bezbjednost Republike Srpske i Srbije - Foto: SRNA
Sastanak odbora za bezbjednost Republike Srpske i SrbijeFoto: SRNA

Predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske Milanko Mihajilica rekao je na početku sjednice da je bezbjednosna situacija u Srpskoj na zadovoljavajućem nivou i pored brojnih bezbjednosnih izazova u posljednje vrijeme u regionu i svijetu.

Mihajilica je, međutim, istakao da je bezbjednosni sistem u BiH porozan zbog problema u koordinaciji brojnih bezbjednosnih službi i zbog preklapanja nadležnosti kada je riječ o pravosudnim organima.

On je kao posebno ozbiljan problem istakao činjenicu da Republika Srpska ne dobija potrebne informacije od nadležnih bezbjednosnih instanci sa nivoa BiH, a da pritom, prema zvaničnim obavještajnim podacima, u BiH ima više hiljada ljudi koji bi mogli da izvedu terorističke akte.

"Bezbjednost u Republici Srpskoj se ne može sačuvati ili je to mnogo teže učiniti bez razmjene informacija", istakao je Mihajilica.

Predsjednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije Marija Obradović rekla je da povod za održavanje zajedničke sjednice nije bila aktuelna bezbjednosna situacija u svijetu u svjetlu terorističke prijetnje u Evropi, ali da se ta tema ne može zanemariti.

Po završetku zajedničke sjednice, učesnici će se obratiti medijima nešto poslije 14.00 časova.