latinica  ћирилица
25/11/2015 |  13:38 ⇒ 26/11/2015 | 08:46 | Autor: RTRS

Milinčićeva za RTRS: Plan o rušenju vlasti u rukama agencije "Sputnjik" (VIDEO)

Originalni dokument o rušenju vlasti u Republici Srpskoj bio je u rukama ruske agencije "Sputnjik", potvrdilo je za našu Televiziju uredništvo ove agencije. Nisu, kažu plaćenici, kako ih je nazvala opozicija u Republici Srpskoj, već agencija s ugledom koja se bavi istraživačkim novinarstvom. Onima koji govore da iza "Sputnjika" i svakog njihovog teksta stoji ili ne stoji država Rusija, poručuju da ne znaju šta je novinarstvo.
Ljubinka Milinčić - Foto: RTRS
Ljubinka MilinčićFoto: RTRS

Ruska agencija "Sputnjik" pomrsila je račune SDS-u, PDP-u i NDP-u koji su u saradnji sa zapadom napravili tajni plan za rušenje predsjednika Repbulike Milorada Dodika. Ljubinka Milinčić glavna urednica agencije "Sputnjik" za Srbiju, kaže, da su iznenađeni reagovanjima, ali i optužbama opozicije u Srpskoj da su plaćenici.

"Mi smo dokument dobili prije desetak dana i pažljivo ga izučili. Imali smo original u rukama. Iz tog originala smo izdvojili jedan dio. Mogli smo da objavimo i više. Ako se nastavi ova hajka, možda ćemo i objaviti, pa će onda biti jasno da nema potrebe za plaćenicima, niti za ikakvom podrškom sa strane", kaže Milinčić.

Milinčićeva je neupućene informisala i šta znači istraživačko novinarstvo – da imate nešto što drugi nemaju. Nikada se, kažu, nisu bavili spekulacijama već činjenicima. A činjenica je i orginalni dokument koji su imali u rukama. Osvrnula se i na stav PDP-a i njenog šefa bh. diplomatije Igora Crnatka koji je u panici telefonirao ruskom ambasadoru u BiH i tamo saznao da iza "Sputnjikovog" teksta ne stoji država.

"Naravno, da ne stoji država Rusija iza tog teksta. Niko Rusiju nije ni pitao, niti se bavi novinarskim tekstovima. Ako neko misli da mi svako jutro kad ustanemo treba da pozovemo Moskvu i pitamo šta treba da radimo i pišemo, onda se grdno vara!", kategorična je ona.

Milinčić podsjeća da je, u vezi njihovog teksta o tajnom planu rušenja vlasti i Milorada Dodika, Sputnjik objavio sva reagovanja, najviše opozicije iz Republike Srpske. Čast i novinarsku profesiju nastaviće da brane, ističe, samo argumentima.