latinica  ћирилица
25/11/2015 |  15:30 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

Mrkonjić Grad: Obilježen dan Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a (VIDEO)

U Mrkonjić Gradu su predstavnici SUBNOR-a obilježili 25. novembar dan Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, datum koji je podijelio i borce NOR-a. Za predstavnike SUBNOR-a Republike Srpske to je značajan istorijski datum, a za predstavnike SABNOR-a iz Sarajava takozvani Dan državnosti BiH, koji ne priznaje Republika Srpska.
Mrkonjić Grad - Obilježen 25. novembar - Foto: RTRS
Mrkonjić Grad - Obilježen 25. novembarFoto: RTRS

Potpredsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Rade DŽajić kaže da borci NOR-a iz Srpske 25. novembar obilježavaju samo kao značajan istorijski datum. Za njih taj datum ne može biti dan državnosti BiH.

- Svako ima svoje opredjeljenje.Međutim, danas je za Fedreciju dan državnosti, a za nas je danas istrorijski dan održavanja ZAVNOBiH-a i mi to kao Savez boraca prihvatamo i obilježavamo - kaže Rade DŽajić, potpredsjednik SUBNOR-a RS.

Učesnik NOR-a iz Travnika, 96-godišnji Avdo Maglić svjestan je podjela oko obilježavanja 25. novembra. Mišljenja je da zvanične institucije u Sarajevu ne pridaju važnost obilježavanju ovoga značajnog datuma nego ga koriste u dnevnopolitičke svrhe.

- Ova godina je najbolji pokazatelj kako se odnosimo prem našim svečanostima - kaže Maglić.

Ispred zgarde Muzeja Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu delegacije SUBNOR-a i poštovalaca antifašističke borbe položile su vijenece.