latinica  ћирилица
25/11/2015 |  15:43 ⇒ 17:29 | Autor: RTRS

Ugljevik: Porodica RVI u strahu da će ostati bez krova nad glavom (VIDEO)

Na području opštine Ugljevik klizišta predstavljaju veliki problem. Јedno je zahvatilo lokalni put i dvorište pa postoji opasnost da sruši trošnu kuću ratnog vojnog invalida Radoja Ćirića u Bogutovom Selu kod Ugljevika.
Ugljevik kuća RVI na klizištu - Foto: RTRS
Ugljevik kuća RVI na klizištuFoto: RTRS

Neizvjesna zima u trošnom kućerku kuca na vrata Ćirićima. Zbog klizišta uskoro bi mogli da ostanu bez krova nad glavom. Iz opštine Ugljevik i lokalne boračke organizacije obećali su pomoć u stambenom zbrinjavanju, ali ne daju odgovor na pitanje kada bi mogla početi gradnja novog doma za Ćiriće.

Klizišta su se pokrenula širom Bogutovog Sela, uništavajući puteve, voćnjake i šume, a gomila zemlje zatalasala se i iznad trošne kućice Ćirića. Dočekali su još jednu neizvjesnu zimu u kućerku sa koga otpadaju dijelovi zidova i krova. Sve manje vjeruju u obećanu pomoć opštine Ugljevik.

- Da su htjeli pomoći, pomogli bi. Pomagali su ostalima, nama ništa. Ništa što je on bez oka, bez noge, a ja bolesna - kaže Rosa Ćirić.

Radoje je ratni vojni invalid koji je u ratu ostao bez oka, a prije tri godine zbog dijabetesa mu je amputirana noga.Teško je pokretan, pa preživljava sa bolesnom majkom od 200 maraka invalidnine i socijalne pomoći.

- Smještaj bi mi bio najbitniji, sa normalnim prilazom. Ovaj prilaz je baš loš, ljeti se i nekako snalazimo ali je sada svuda blato - priča Radoje.

Boračka organizacija podržava zahtjev da se pomogne stambeno zbrinjavanje ove i još dvije siromašne porodice demobilisanih boraca, zbog čega su i tražili da iz opštinskog budžeta za narednu godinu bude izdvojeno dodatnih 70.000 maraka.

- Mi smo u velikom ubjeđenju da će se sredstva naći i da ćemo na neki način riješiti problem Ćirić Radomira. Znamo da je on u veoma teškoj situaciji, znamo da je klizište, znamo da je poslije ranjavanja dobio šećernu bolest i izgubio nogu - kaže Aleksandar Obradović iz Boračka organizacija opštine Ugljevik.

Vasilije Perić, načelnik Opštine Ugljevik kaže da će opština u narednom periodu pokušati riješiti problem Ćirića gradnjom stambenog objekta u blizini njegove sadašnje kuće.

Na području opštine Ugljevik klizišta uveliko ugrožavaju još pet porodičnih kuća,u selima Sarije i Maleševci.Tokom ove godine saniran je dio oštećenja na infrastrukturi, a za narednu godinu planiran je nastavak radova ukupne vrijednosti 500.000 maraka.