latinica  ћирилица
25/11/2015 |  16:18 ⇒ 16:54 | Autor: RTRS

Banjaluka: Aktiv direktora o Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju

Članovi Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije razmatrali su prednacrt Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju Republike Srpske. Sastanku je prisustvovao i ministar prosvjete i kulture, Dane Malešević, koga su direktori upoznali sa svojim prijedlozima. Neki od njih tiču se bezbjednosti učenika i nastavnika.
Sastanak aktiva direktora OŠ i ministra Maleševića - Foto: RTRS
Sastanak aktiva direktora OŠ i ministra MaleševićaFoto: RTRS

Bezbjednost učenika i nastavnika u školama jedan je od osnovnih uslova za funkcionisanje nastavnog procesa. Poslije nekoliko terorističkih napada u proteklom periodu, osnovne i srednje škole, ali i fakulteti pojačali su dežurstva nastavnika i radnika.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je dalo nalog svim policijskim stanicama da se škole češće obilaze i da se tamo gdje postoje školski policajci, oni postave u škole - kaže Malešević.

Novi zakon trebalo bi da prati ono što je predviđeno Strategijom o razvoju obrazovanja od 2016. do 2020. godine. Njime bi bili razrješeni i neki postojeći problemi.

- Danas smo ostavili da riješimo određene dileme oko prijema radnika, uslova prijema direktora škola, oko izdavanja školskog prostora... To su dileme koje smo htjeli da podijelimo sa ministrom da bi još bili funcionalniji u svom radu - kaže Dušan Mišeljenović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije.

Radna verzija zakona nalazi se na veb sajtu resornog ministarstva. Nacrt novog Zakona o osnovom vaspitanju i obrazovanju početkom naredne godine biće upućen Parlamentu Srpske.