latinica  ћирилица
25/11/2015 |  17:13 | Autor: RTRS

Hašani: Izgrađen "Mlin djeda Triše"

U Hašanima, rodnom mjestu književnika Branka Ćopića, počela je realizacija projekta Spomen područje: Bašta sljezove boje. Izgrađen je djeda Trišin mlin, a sredstva za to stigla su iz Kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Zavičajno društvo "Branko Ćopić" ima takođe dugoročni program rada i želi da da svoj doprinos realizaciji projekata u Hašanima.
Djeda Trišin mlin - Foto: RTRS
Djeda Trišin mlinFoto: RTRS

Na istom mjestu gdje se nekada na potoku Kalin nalazio djeda Trišin mlin izgrađen je novi. Zahvalni su Hašanci predsjedniku Republike Srpske koji im je pomogao.

- Ovo je prvi korak prema cjelokupnom projektu koji će trajati godinama. Ima jedno trideset godina kako mlin nije bio u funkciji.To će sve biti turističkog značaja i za potrebe sela - kaže Braco Oljača, mještanin Hašana.

Planom je predviđeno da budući Spomen-komleks Bašta sljezove boje Hašani obuhvata prostor od 813 hektara. Radi se na uređenju puteva, a pripremaju se radovi na izgradnji kuće Branka Ćopića.

- Mi smo sada u fazi proširenja puta za Kozin. Nadam se da će do kraja ove godine početi radovi na izgradnji kuće Ćopića.To je replika kuće i to je ozbiljan posao - kaže Gojko Kličković, načelnik opštine Krupa na Uni.

Prije šest godina u Hašanima je formirano Zavičajno društvo Branko Ćopić Hašani. Ističu da su oni bili pokretači mnogih akcija u vezi s njegovim djelima i likom Ćopića.

- Zavičajno drušđtvo nema nikakvih sredstava. Konkurisalki smo na konkurs Ministarstva lokalne uprave i samouprave i ja se nadam da će naše društvo dobiti status od posebnog interesa - kaže Dušanka Dakić, predsjednica Zavičajnog društva.

Opština Krupa na Uni, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinsrstvo i ekologiju usaglasili su prijedlog da Spomen-područje: Bašta sljezove boje Hašani dobije status od posebnog interesa. Konačnu odluku o tome donijeće Narodna skupština Republike Srpske.