latinica  ћирилица
26/11/2015 |  09:54 ⇒ 10:30 | Autor: SRNA

Filimonova: Srpska ima neotuđivo pravo na referendum

Glavni urednik sajta Fond strateške kulture Anja Filimonova, izjavila je da Republika Srpska ima neotuđivo pravo na referendum i konstatovala da je raspisani referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH prevazišao referendumsko značenje.
Anja Filimonova    (Foto: Intermagazin.rs) -
Anja Filimonova (Foto: Intermagazin.rs)

Ona je naglasila da se za Fond strateške kulture tema raspisanog referenduma u Republici Srpskoj nametnula onog trenutka kada su zapadne diplomate u Sarajevu osporile pravo građanima Srpske da ovim oblikom poluneposredne demokratije izraze svoju političku volju.

"Raspisani referendum postao je mjera legitimnosti poretka vlasti koji je u posljednje dvije decenije u BiH izgrađen u uslovima faktičkog zapadnog protektorata, a protivno slovu Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekla je Filimonova za "Danas", najavljujući Konferenciju "Sud i Tužilaštvo BiH u kontekstu /de/centralizacije Republike Srpske", koja će biti održana u Beogradu u subotu, 28. novembra.

Prema njenim riječima, osporavanje prava na referendum građanima jedne evropske zemlje, koje rade zapadne diplomate, čini aktuelnim pitanje preobražaja zapadnoevropskih političkih sistema iz demokratskih u autokratske.

"Na ovakav udar na ustanovu referenduma, a posredstvom nje na načela narodne suverenosti i legitimnosti vlasti, Fond će odgovoriti stručnom međunarodnom konferencijom. Sadržajem referata i spiskom uglednih govornika iz svijeta nauke Fond strateške kulture doprinijeće u razobličavanju opasne namjere da se narodu Republike Srpske uskrati neotuđivo pravo na referendum", poručila je Filimonova.