latinica  ћирилица
26/11/2015 |  12:00 ⇒ 12:58 | Autor: TANЈUG

U Iraku otkrivena tajna mreža tunela koju je izgradila IS

Tajna mreža tunela koju su izgradili pripadnici Islamske države, u kojoj postoji električna struja, kao i prostorije za spavanje, otkrivena je ispod nedavno oslobođenog iračkog grada Sindžara, javili su danas britanski mediji.
Irak, Sindžar - Foto: AP
Irak, SindžarFoto: AP

Ispod Sindžara je otkriveno oko 40 podzemnih tunela u kojima su se nalazile prostorije za spavanje, električna struja, džakovi sa pijeskom, američka oprema za proizvodnju bombi, lekovi, kao i kopije Kurana, prenio je "Dejli mejl".
 Tunele su otkrili pripadnici kurdskih snaga koji su početkom novembra oslobodili ovaj sjeverozapadni irački grad od pripadnika IS, nakon što je on više od godinu dana bio pod kontrolom ekstremista.
 Komandant kurdskih pešmerga snaga zadužen za Sindžar, Šamo Eado, izjavio je da su njegovi borci otkrili 30 do 40 tunela i da je to bila prava mreža tunela unutar grada.
 "Pripadnici IS su iskopali ove prolaze kako bi se sakrili prilikom vazdušnih napada, a da pri tom mogu slobodno da se kreću ispod zemlje, kao i da sakrivaju oružje i eksplozive. Ovo je bilo njihovo skladište oružja", rekao je Eado.
 Dva tunela su bila dugačka čak nekoliko stotina metara, a počinjali su i završavali u nekoj od kuća u kojima su izbijene rupe u zidovima i podovima.
 Ove kuće su sada napuštene i razorene, nakon više od godinu dana intenzivnih borbi u Sindžaru.
 Tuneli su uzani i visoki taman toliko da odrasla osoba prosječne visine može da stoji uspravno. Јedan dio tunela podsjećao je na bunker, a u njemu su pronađene kopije Kurana, ćebad i jastuci.
 Video snimak pokazuje da su se u drugom dijelu tunela nalazile zalihe municije, uključujući i čaure američke proizvodnje i oprema za pravljenje bombi.