latinica  ћирилица
26/11/2015 |  12:59 | Autor: SRNA

Azimov: Za nekoliko mjeseci uklonićemo "Islamsku državu"

Rusija će za nekoliko mjeseci ukloniti "Islamsku državu" iz Sirije, poručuje ambasador Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov, koji procjenjuje da bi trebalo zatvoriti granicu sa Turskom da migranti ne dolaze u Evropu. On smatra da je rušenje ruskog vojnog aviona "unaprijed dogovorena izdaja", te da će biti ozbiljnih posljedica, ekonomskih i političkih.

"Ne znam da li je Turska koordinisala napad sa NATO i SAD. `F-16` je američki avion, trebalo je da nas upozore na napad, koji je obavljen na teritoriji Sirije. Turska je često ulazila u taj prostor, ali mi nismo ništa učinili", objašnjava Azimov.

Rusi, poslije svega, ne žele ni kao turisti u Tursku. Prije ih je tamo išlo oko pet miliona, a danas toga neće biti, najavljuje Azimov.

On pojašnjava da Moskva neće prekinuti pregovore sa Ankarom i da će i dalje pomagati u izgradnji elektrana, te pokušati da utiče na ekonomske odnose.

Turska je dobila veliku šansu - ona je Rusiji prodavala hranu i ostale stvari nakon sankcija EU i kontrasankcija, podsjeća Azimov.

On je za televiziju "N1" objasnio da je Bašar al Asad legalno izabrani predsjednik, te da Rusija ne želi da se u Siriji dogodi ono što se dogodilo u Iraku.

Azimov navodi da je Rusija do sada uništila 40 odsto vojnog arsenala "Islamske države", a da istovremeno akcije izvodi sirijska legalna vojska.

Ruski ambasador precizira da Rusija postavlja najmoćniji protivvazdušni sistem "S-400" u Siriji.