latinica  ћирилица
26/11/2015 |  12:59 | Autor: SRNA

Lazanski: Bezbjednosne službe treba da se bave novim prijetnjama

Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski rekao je Srni da bezbjednosne službe treba da se bave najnovijim prijetnjama koje je "Islamska država" uputila Srbiji i BiH.
Miroslav Lazanski gost emisije "Intervju" - Foto: RTRS
Miroslav Lazanski gost emisije "Intervju"Foto: RTRS

"Neka službe vode računa o tome. One su u tome glavne", poručio je Lazanski.

Lazanski je ocijenio da najnoviji video "Islamske države" u kome su, između ostalih, Srbija i BiH navedene kao dio "Đavolje koalicije", nije nešto što treba ignorisati, ali nije ni nešto zbog čega treba paničiti.

Komentarišući navode Odbora za bezbjednost Skupštine Srbije da srpske službe imaju poteškoće u saradnji sa bezbjednosnim službama u Federaciji BiH /FBiH/, Lazanski je rekao da je to pitanje koje treba uputiti u Sarajevo, koje očigledno zna za razloge takvog ponašanja.

"To je pitanje za Sarajevo. Zašto je otežano - zato što oni imaju svoje frendove iz Sarajeva, pa ih štite", ocijenio je Lazanski.

Prema njegovim riječima, FBiH se nije obračunala sa stranim ratnicima koji su po Dejtonu do 16. januara 1996. godine morali napustiti teritoriju BiH, te stoga sada ima radikalne islamiste na svojoj teritoriji.

"S obzirom na to da se Dejton nije poštovao u mnogim stvarima i s obzirom na to da se on nastavio tumačiti po duhu sporazuma i proizvoljno mnoge vehabije i džihad-ratnici su ostali na području BiH. Pitanje je za Sarajevo zašto nisu ispunili svoje obaveze", rekao je Lazanski.

Teroristi "Islamske države" objavili su novi snimak u kojem prijete novim terorističkim napadima zemljama širom svijeta, uključujući i BiH, Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju.

Prijetnja se odnosi na čak 60 zemalja širom svijeta, koje su nazvane dijelom "đavolje koalicije" formirane protiv "Islamske države". Ove zemlje su upozorene da će ih "spaliti plamen rata".