latinica  ћирилица
26/11/2015 |  14:18 ⇒ 14:19 | Autor: RTRS

Ubistvo Nedžada Ugljena, "Ševe" i "atentat na porodicu Halilović"- bez nadležnosti

Iz kabineta glavne kantonalne tužiteljke KS Dalide Burzić jutros je saopšteno da je nakon predmeta "Leutar", Tužilaštvo BiH u fazi prijave vratilo Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu i predmet koji se odnosi na atentat na porodicu Sefera Halilovića tokom rata u Sarajevu, pišu sarajevski mediji.
Tužilaštvo BiH - Foto: arhiv
Tužilaštvo BiHFoto: arhiv

 Ovaj predmet je tom tužilaštvu na njihovo traženje dostavljen u maju 2013. godine zajedno sa predmetima koji se odnose na ubistvo Ugljen Nedžada i „Vojnu jedinicu Ševe“.

 Svi predmeti su bili dostavljeni Tužilaštvu BiH zbog istrage protiv više lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH, kažu u Tužilaštvu KS.

- Međutim, svi predmeti su vraćeni Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, jer je, a kako je to navedeno u dopisu, glavni tužilac Tužilaštva BiH donio odluku da je predmet tih dešavanja u nadležnosti Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu - kaže se u soapštenju.

- Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, a obzirom da se svi ovi predmeti nalaze u fazi prijave (istraga nije otvorena), nema na raspolaganju nijedno pravno sredstvo kojim bi zatražilo od suda odluku koje je tužilaštvo stvarno nadležno za postupanje u ovim predmetima. Naime, odluku o nadležnosti može donijeti samo sud - istakli su u Tužilaštvu KS.