latinica  ћирилица
26/11/2015 |  14:19 ⇒ 18:59 | Autor: Agencije

Rusija pojačava snage u Siriji, stižu novi "suhoji"

Ruski Generalštab razmatra mogućnost slanja još 10 do 12 lovačkih aviona Su-27 ili Su-30 u Siriju, koji bi štitili ruske bombardere, piše moskovski dnevnik "Komersant", pozivajući se na vojnu operativnu upravu Generalštaba. Protivavionski sistem S-400 koji je Moskva uputila nakon obaranja aviona prije dva dana, stigao u Siriju.

18:56 Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je suspendovalo svaki vid saradnje sa turskom vojskom uključujući "crveni telefon", koji je uspostavljen za razmjenu informacija o ruskim vazdušnim napadima u Siriji.

16.52 Turski predsjednik za televiziju "Frans 24" izjavio da bi Turska reagovala drugačije da je znala da je ratni avion, koji su njene snage oborile na sirijskoj granici ove sedmice, bio ruski.

Rekao je da ruski predsjednik nije odgovorio na njegov poziv nakon incidenta koji je ozbiljno narušio odnose dvije države.

16.05 Rusko Ministarstvo spoljnih poslova preporučilo je Rusima da ne putuje u Tursku, a onima koji su već tamo da se vrate u Rusiju.

15.45 Sasvim je očigledno da je Turska saučesnik terorista, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Ovdje nema druge varijante, ako je napad izveden na one koji se bore protiv terorista, kako onda možete drugačije opisati ko je odgovoran? Јednostavno, to su saučesnici terorista - rekla je Zaharova. Ona je rekla da Turska koristi sve raspoložive metode da zaštiti naoružane kriminalce.

15.50 Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da se Turska neće izviniti za obaranje ruskog borbenog aviona .
On je dodao da oni koji su narušili turski vazdušni prostor treba da se izvine.

- Naši piloti i oružane snage samo su ispunjavali svoje dužnosti. Mislim da je to suština, rekao je Erdogan.

15.30 Putin poručuje da od Turske nije stiglo izvinjenje ni garancije da će "odgovorni za taj zločin" biti kažnjeni.

 13.51 - Medvedev ističe da Rusija priprema ekonomske mjere protiv Turske.

13.25 - Erdogan negira optužbe Rusije da Ankara sarađuje sa "Islamskom državom".

12.50 - Putin: Turska se još nije izvinila zbog obaranja aviona.

12.19 - Protivavionski raketni sistem tipa S-400 stigao u bazu u Siriji, javljaju RIA Novosti.

Do obaranja Su-24, ruski bombarderi su letjeli bez zaštite, jer su u Ministarstvu odbrane smatrali da nema potencijalne opasnosti, ali poslije tog incidenta, odlučeno je da ruska avijacija bombarduje u Siriji samo pod zaštitom lovaca, navodi neimenovani izvor tog lista.

Dodaje i da je Generalštab odlučio da poveća broj lovaca u bazi Hmejmim još za 10 do 12 letjelica, kako bi svaki Su-24M i Su-34 letjeli na bojeve zadatke isključivo u paru sa lovcima Su-27SM ili Su-30SM.

Protivavionski raketni sistem tipa S-400 stigao je u Siriju, javile su RIA Novosti.

Raketni sistem tipa S-400 ima domet do 400 kilometara i smatra se izuzetno preciznim.  

Predsjednik Rusije Vladimir Putin juče je odobrio prijedlog Ministarstva odbrane da se u bazu Hmejmim u Siriji pošalju novi raketni kompleksi S-400.

"Suhoji" u Siriji (Foto:RTS)

Istovremeno, raketna krstarica "Moskva" zaplovila je ka sirijskim teritorijalnim vodama. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u obraćanju novinarima u Kremlju da se Turska još nije izvinila zbog obaranja ruskog vojnog aviona prije dva dana iznad tursko-sirijske granice, niti je ponudila garancije da će "odgovorni za taj zločin" biti kažnjeni.

Ranije dobri odnosi Rusije i Turske su se znatno pokvarili nakon što je Turska u utorak oborila ruski Su-24, jer je on, navodno, povrijedio turski vazdušni prostor, prenijela je agencija AP. 

Putin se požalio da još nije dobio izvinjenje od Turske, kao ni "ponudu da se nadoknadi šteta".

Ističe da žali što su odnosi Turske i Rusije zapeli u ćorsokak.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan negirao je optužbe Rusije da Ankara sarađuje sa "Islamskom državom" i naglasio da je borba njegove zemlje protiv džihadista "nesporna".

Erdogan je poručio da je "stav Turske u borbi protiv džihadista jasan od početka", prenosi AFP.

"To se ne dovodi u pitanje. Niko nema pravo da osporava borbu naše države protiv "Islamske države"  ili da nas inkriminiše", poručio je Erdogan.

Takođe je demantovao optužbe Rusije da Turska kupuje naftu od "Islamske države".

"Treba da vas je sramota. Oni koji tvrde da mi kupujemo naftu od Daeša su obavezni da to i dokažu. Ako ne, oni su klevetnici", poručio je Erdogan.