latinica  ћирилица
26/11/2015 |  16:47 | Autor: SRNA

Banjaluka: Besplatno testiranje na HIV/AIDS 1. decembra

Klinika za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske organizovaće u Banjaluci u utorak, 1. decembra, besplatno, dobrovoljno, povjerljivo testiranje i savjetovanje za HIV/AIDS i virusni hepatitis, povodom Svjetskog dana borbe protiv ovih bolesti.
Testiranje - Foto: ilustracija
TestiranjeFoto: ilustracija

Besplatno testiranje i savjetovanje zainteresovani građani mogu obaviti u Savjetovalištu Klinike za infektivne bolesti u utorak od 9.00 do 20.00 časova, saopšteno je iz UKC.

Cilj ovih akcija je da se skrene pažnja javnosti na ovaj zdravstveni problem, te prevashodno smanji stigma i diskriminacija oboljelih od HIV bolesti u društvu.

Ova akcija posvećena je prevenciji HIV infekcije, ali i drugih polno prenosivih bolesti, te će edukovano osoblje, kao i prethodnih godina, pružiti potrebne informacije zainteresovanim građanima.

Iz UKC Srpske podsjećaju da u prizemlju Klinike za infektivne bolesti od 1. juna 2007. godine radi Savjetovalište za hepatitise B i C, te HIV infekciju, u kojem se provodi dobrovoljno, anonimno i besplatno testiranje na HIV, savjetovanje prije i poslije testiranja, brzi testovi na pločicama, psihococijalna podrška osobama koje žive sa hroničnim hepatitisom B i/ili C, te osobama koje žive sa HIV/AIDS-om, kao i osobama iz njihovog okruženja.