latinica  ћирилица
27/11/2015 |  10:35 ⇒ 16:18 | Autor: SRNA

BORS i Savez logoraša: Odluka Ustavnog suda BiH neprihvatljiva

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić smatra da je odluka Ustavnog suda BiH kojom je 9. januar kao Dan Republike proglašen neustavnim - nepravedna, diskriminatorska i na štetu srpskog naroda i Srpske.
Boračka organizacija Republike Srpske - Foto: ilustracija
Boračka organizacija Republike SrpskeFoto: ilustracija

Savčić je poručio da se odluka nipošto ne smije prihvatiti.

- BORS daje punu podršku rukovodstvu Srpske i izabranim predstavnicima Srba u zajedničkim institucijama BiH i obavezujemo ih i zahtjevamo da ne smiju prihvatiti ovu odluku Ustavnog suda BiH - rekao je Savčić.

On ističe da se rođendan Republike Srpske mora proslavljati i obilježavati

- Pozivam sve borce i sve građane Republike Srpske kojima je Srpska na srcu da se i narednog 9. januara i svih devetih januara u sljedećih hiljadu godina masovno okupljamo i proslavljamo rođendan Republike Srpske - rekao je predsjednik BORS-a.

Ustavni sud BiH utvrdio je juče da je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj republički praznik proglasio neustavnim.

Dukić: I Ustavni sud pokazao da je politički sud

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić rekao je da je odlukom o Zakonu o praznicima Republike Srpske i Ustavni sud BiH pokazao da je politički, kao i Sud i Tužilaštvo BiH.

- Ovakve nevjerovatne stvari koje se dešavaju u BiH ponovo priželjkuju određene negativnosti i sukobe na prostoru BiH - rekao je Dukić.

Dukić je rekao da je odluka Ustavnog suda BiH kojom je Dan Republike proglašen neustavnim za srpske logoraše krajnje neprihvatljiva, ponižavajuća i uvredljiva za srpski narod i Republiku Srpsku.

- Srpski logoraši nikada neće prihvatiti ovu odluku Ustavnog suda BiH kojom je doveden u pitanje Dan Republike Srpske - poručio je Dukić.

Mitrović: Ustavni sud BiH ponizio srpske žrtve

- Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra da odluka Ustavnog suda BiH kojom je Dan Republike proglašen neustavnim predstavlja poniženje i uvredu za srpske žrtve rata koji su dali živote i dijelove tijela za stvaranje Republike Srpske.

- Ovo je ne samo uvreda, već i poniženje srpskih žrtava rata koji su tada obezbijedili slobodu za srpski narod na ovim prostorima - rekao je Mitrović.

On je naglasio da porodice poginulih iz Republike Srpske nikada neće prihvatiti ovu odluku Ustavnog suda BiH i da će i dalje nastaviti da proslavljaju 9. januar kao Dan Republike Srpske.

Mitrović smatra da bi povodom ove odluke Ustavnog suda BiH, hitno trebalo da bude održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske da donese odgovarajuće odluke takve snage i kapaciteta koje će preduprijediti sve druge moguće akcije.

On je rekao da se u Srpskoj mora provesti referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, navodeći da ako se polititičari i javnost u Srpskoj do sada nisu "osvijestili" o ciljevima različitih domaćih i međunarodnih neprijatelja Republike Srpske, onda neće nikada.

Vukotić: Odluka nema značaj 

Predsjednik Udruženja "Veterani Republike Srpske" Duško Vukotić izjavio je da odluka Ustavnog suda BiH kojom se proglašava neustavnim 9. januar kao Dan Republike Srpske za veterane nema nikakvog značaja.
Vukotić je rekao da je siguran da ova odluka nema nikakvog značaja ni za cjelokupan srpski narod u BiH.