latinica  ћирилица
27/11/2015 |  16:09 ⇒ 17:32 | Autor: SRNA

Beograd: Sutra skup "Sud i Tužilaštvo BiH u kontekstu /de/stabilizacije Srpske"

U Beogradu će sutra biti održan međunarodni tematski skup "Sud i Tužilaštvo BiH u kontekstu /de/stabilizacije Republike Srpske", na kome će učestvovati više eminentnih stručnjaka iz Srbije, Rusije i Srpske.
Beograd - Foto: RTRS
BeogradFoto: RTRS

Cilj skupa, koji organizuju Predstavništvo Srpske u Srbiji i moskovski Fond strateške kulture, jeste da se javnost Srbije bliže upozna o ovoj temi čiji će se rasplet odraziti na stabilnost i budućnost BiH, Srpske, Srbije i regiona.

Biće riječi o zamjerkama koje Srpska ima na rad Suda i Tužilaštva BiH i razlozima zbog kojih je najavljen referendum o njihovoj daljoj svrsishodnosti, usklađenosti ovih institucija sa Dejtonskim sporazumom i načinom na koji su one nametnute, kao i spoljnim pritiscima kojima je izložena Srpska zbog najavljenog referenduma, najavljeno je iz Predstavništva Republike Srpske.

Govoriće se i o pokušajima destabilizacije BiH i Srpske permanentnim pokušajima spoljnih i unutrašnjih faktora da se revidira Dejtonski sporazum, kao i obavezama i ulozi same Srbije.

U uvodnom izlaganju Nikola Kovačević iz Ministarstva pravde Republike Srpske izvijestiće o toku strukturalnog dijaloga - rezultatima i problemima, a predsjednik Evropskog udruženja sudija i tužilaca za demokratiju i slobodu Dragana Boljević govoriće o odnosu sudske i izvršne vlasti u svjetskoj praksi.

Zoran Čvorović baviće se sudom i tužilaštvom kako su definisani u izvornom tekstu Aneksa četiri, a Predrag Ćeranić djelovanjem Agencije za sprovođenje zakona u funkciji Tužilaštva BiH.

Profesor Nenad Kecmanović govoriće o referendumu kao rehabilitaciji izvornog Dejtonskog sporazuma i otporu revizionista, akademik Kosta Čavoški izlagaće o pravnim i geopolitičkim aspektima referenduma, a glavni urednik Fonda strateške kulture Ana Filimonovna govoriće o referendumu u Republici Srpskoj kao bezbjednosnom izazovu.

Profesor Slobodan Antonić izlagaće o značaju unutrašnje kohezije Republike Srpske, DŽevad Galijašević će analizirati propuste Tužilaštva i Suda BiH u procesuiranju mudžahedina koje je dovelo do islamskog terorizma, a advokat Slavka Kojić govoriće o pravnom položaju visokog predstavnika i kršenju Dejtonskog sporazuma.

Stefan Karganović najavio je izlaganje o fantonskim bonskim ovlašćenjima i realnoj bici za odbranu Srpske, Aleksandar Pavić govoriće o Srpskoj kao garantu stabilnosti BiH, a Branislav Okuka iz Udruženja Čast i otadžbina otvoriće pitanje zašto se jedino srpskom narodu osporava pravo na neposredno demokratsko izjašnjavanje.

General Rodoljub Anđić će se osvrnuti na ulogu Vojske Republike Srpske u stvaranju Srpske i očuvanju izvornih vrijednosti, a pukovnik Goran Јevtović o tome kakve će posljedice biti po Srbiju ukoliko Srpska bude ukinuta i utopljena u BiH.

Konferencija će početi u 11.00 časova u Medija centru.