latinica  ћирилица
28/11/2015 |  09:27 | Autor: SRNA

Đokić: Rast industrijske proizvodnje za 3,5 odsto

U Republici Srpskoj za devet mjeseci ove godine zabilježen je rast industrijske proizvodnje za 3,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

On kaže da je ovaj podatak različit ukoliko se analizira po sektorima u okviru prerađivačke industrije, gdje povećanje ide i iznad 12 odsto u oblasti eksploatacije i vađenja rude i kamena, dok je u oblasti proizvodnje namještaja i više od 16 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"U Republici Srpskoj imamo realan privredni rast u ovoj godini i očekujemo da će shodno tome biti i nominalan rast bruto domaćeg proizvoda. Viđećemo da li ćemo uspjeti da dostignemo stopu od dva odsto", rekao je Đokić.

On ističe da je važno da je u ovoj godini bilo novih investicija i da će se neke od ranije započetih završiti ili su već završene.

Đokić je podsjetio da je jedan od tih investicija Fabrika za proizvodnju metal silicijuma "R-S silikon" u Mrkonjić Gradu, te da je Termoelektrana Stanari u fazi pripreme za probni rad.

"Samo ta dva proizvodna objekta će bitno promijeniti industrijsku sliku Republike Srpske", rekao je Đokić.

Kada je riječ o energetskim objekatima, Đokić ističe da je u toku izgradnja 14 malih hidrocentrala, te da ima najava da će naredne godine početi izgradnja novih.

"Više fabrika je prethodnih mjeseci povećavalo broj zaposlenih, a postoje najave da će to uraditi i u narednom periodu. Osim toga, imamo pregovore sa novim investitorima koji će doći u Srpsku", rekao je Đokić.

On smatra da će trend privrednog rasta biti nastavljen i u 2016. godini, što je Vladi Republike Srpske bio najvažniji cilj, jer to doprinosi smanjenju nezaposlenosti.

Đokić je podsjetio da je početkom 2012. godine u Republici Srpskoj bilo registrovano 154.480 nezaposlenih, dok je taj broj za deset mjeseci ove godine 135.000.

"Broj nezaposlenih za tri godine smanjen je za 19.400, što je rezultat aktivnosti koje su sprovodili Vlada Srpske i resorna ministarstva. U cjelini to je dobar znak nade da je ekonomija Srpske krenula putem razvoja", rekao je Đokić.