latinica  ћирилица
28/11/2015 |  13:19 ⇒ 13:19 | Autor: SRNA

Crnadak: Poštovati zajednički stav koji sutra bude donesen

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da će poštovati zajednički stav sa sutrašnjeg sastanka političkih predstavnika iz Republike Srpske kod predsjednika Milorada Dodika, povodom odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike, i ako on bude značio napuštanje Savjeta ministara BiH.
Igor Crnadak - Foto: SRNA
Igor CrnadakFoto: SRNA

Crnadak je poručio da će ispoštovati sve što bude zajednički dogovor iza kojeg svi stanu, pa i kada je riječ o mogućem napuštanju Savjeta ministara BiH dok se ne izmijeni Zakon o Ustavnom sudu BiH.

"Mislim da sam posljednja osoba oko koje trebate imati dilemu, jer sam i ranije podnosio ostavke i napuštao Savjet ministara i to za mene nije nikakav problem", rekao je Crnadak u Banjaluci.

On je istakao da je u ovom trenutku važno jedinstvo političara iz Republike Srpske, ali da mu se "ne sviđa što su neki, koji su bili u koaliciji sa SDA u vrijeme podnošenja inicijative kod Ustavnog suda BiH, požurili da prigrabe jeftine političke poene".

Prema njegovima riječima, odluka Ustavnog suda BiH o osporavanju Dana Republike Srpske 9. januara, čista je politička poruka, kojom se pokušava uraditi nešto što je nemoguće, što negira Republiku Srpsku i pokušava taj praznik uzeti od naroda u Srpskoj.

"Uvjeren sam da ćemo svi koji smo slavili taj praznik, slaviti i dalje. Odluka teško da će imati neki efikat i doživljavam je kao pogrešnu poruku, punu provokativnog pristupa koji neće dati efekat za one koji su je osmislili", poručio je Crnadak, koji je i generalni sekretar PDP-a.

Crnadak je izjavio da će nove programske smjernice ove stranke biti bazirane na ekonomiji, borbi protiv korupcije i zaštiti pozicije Republike Srpske i njenih nadležnosti i položaja unutar BiH.

On je prije početka Sabora PDP-a, koji se danas održava u Banjaluci, naglasio da je ovo na neki način i emotivan trenutak jer nakon 16 godina Mladen Ivanić više neće biti predsjednik stranke, a njegovo mjesto zauzeće Branislav Borenović.

"Spremni smo da uđemo u novu fazu, i od mlađeg rukovodstva očekujemo dalje uspjehe stranke u političkom životu. Odluka Ivanića da se ne kandiduje za predsjednika stranke je dobra poruka za demokratizaciju političkih partija. Nadam se da će tako biti prihvaćena u Republici Srpskoj", rekao je Crnadak.

On je naglasio da će Branislav Borenović biti dobar predsjednik PDP-a, te da ima dovoljno znanja i iskustva za liderski posao.

Crnadak je najavio da će na današnjem Saboru biti izabrana tri potpredsjednika stranke i devet predsjednika regionalnih odbora.