latinica  ћирилица
28/11/2015 |  21:33 | Autor: B92

Naučnici otkrili zašto se pingvini ne zalede

Antarktički pingvini žive u dijelu svijeta u kojem se temperature spuštaju i do 40 stepeni ispod nule a vjetrovi duvaju brzinom od 40 metara u sekundi. Iako u tim uslovima stalno uskaču u vodu i izlaze iz nje na njihovom se perju ne stvara sloj leda i taj je fenomen zainteresovao američke naučnike.
Pingvini (Foto: nationalgeographic.com) -
Pingvini (Foto: nationalgeographic.com)

Tim sa univerziteta UCLA predvođen Pirouzom Kavepourom proučio je njihovo perje i utvrdio da je tajna u kombinaciji ulja koje luče i nanostruktura.

Zbog izuzetne hidrofobnosti njihovog perja voda se na površini zadržava u obliku kuglica koje ne otpuštaju toplotu i naprosto se otkotrljaju prije nego što se zalede.

Naučnici su otkrili da perje ima minijaturne pore koje zadržavaju vazduh i čine površinu hidrofobnom. Uz to pingvini podmazuju perje uljem koje proizvodi žlijezda uz rep.

Uočili su da pingvini iz 'toplijih krajeva' poput onih u Čileu i Argentini nemaju tako sitne pore i proizvode drugu vrstu ulja koje nije hidrofobno.

Saznanja bi mogla da pomognu u vazduhoplovstvu u kojem kompanije troše milione na postupke odmrzavanja aviona. "Pomalo je ironično da bi ptica koja ne leti mogla jednog dana da pomogne avionima da lete sigurnije", kaže Kavepour.