latinica  ћирилица
29/11/2015 |  20:35 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

Osmanović nastavlja s kršenjem ustava i zakona (VIDEO)

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović nastavlja da, nekažnjeno i grubo, krši Dejtonski mirovni sporazum, ustave BiH i Federacije BiH, te Zakon o finansiranju institucija BiH i Odluku Savjeta ministara BiH.
Institucije kulture u BiH - Foto: RTRS
Institucije kulture u BiHFoto: RTRS

Nakon što je polovinom godine, sa nekolicinom opštinskih i kantonalnih zvaničnika u FBiH, potpisao memorandum kojim je preuzeo obavezu da iz bh. budžeta u naredne tri godine finansira pojedine institucije kulture, ovih dana imenovao im je i upravljačke strukture.

Nezakonitom i neustavnom odlukom Osmanovića, sedam institucija kulture sa sjedištem u Sarajevu dobilo je upravne i nadzorne odbore, a sve to je objavljeno i u Službenom glasniku BiH. 

Prvo ih je samovoljno proglasio ustanovama od značaja za BiH, potom ih memorandumom "uvukao" pod okrilje državne zajednice, a onda memorandum počeo da provodi. U njemu obećana pozamašna sredstva iz budžeta BiH – na godišnjem nivou od oko 2,2 miliona KM i imenovanje upravljačke strukture. I, zaista, ovih dana Službeni glasnik BiH objavio je da je ministar – mecena sarajevske kulture, imenovao privremene upravne i nadzorne odbore. U 14 odbora – 54 člana, koja je brižljivo birao i među odanim mu saradnicima u Ministarstvu. Da ne bude zabune, sve je to činio javno i otvoreno.

Zaboravio je bh. ministar, da su ankesom 4 Dejtonskog sporazuma i iz njega proizašlog Ustava - institucije kulture u nadležnosti entiteta. Ustavom FBiH u nadležnosti Kantona, što je potvrdio i tamošnji entitetski Ustavni sud Odlukom iz septembra 2010. godine. Zaboravio je i da zakonima i nižim aktima kantoni i entiteti finansiraju kulturne poslenike, biraju im upravne i nadzorne odbore. Zaboravio je i na raniju odluku Savjeta ministara BiH prema kojoj je sporni memorandum o finasiranju institucija kulture nezakonit. Zaboravnog ministra, usmeno, pismeno i konstantno upozoravo je njegov zamjenik.

- Pisanim putem sam obavijestio Osmanovića da mi izlazimo iz svog okvira pravne nadležnosti Ministarstva civilnih poslova. Odgovor nisam dobio. Tražio sam izjašnjenje Savjeta ministara o pitanju imenovanja upravnih i nadzornih odbora - rekao je Đorđe Milićević.

Ni sa te adrese nema odgovora. Savjet ministara priprema budžet za sljedeću godinu. U njemu, nezvanično, sarajevski mecena ozbiljno računa na 2,2 miliona KM koje je obećao memorandumom, za sedam omiljenih mu kulturnih institucija. I to kao redovnu budžetsku stavku, nauštrb grantova jednako dostupnih svim kulturnim poslenicima u BiH. Zamjenik ministra ponoio je da se institucije kulture na nivou BiH mogu finansirati isključivo putem grantova. 

Ako izostane ponovo reagovanje Savjeta ministara BiH i prilikom usvajanja budžeta u bh. parlamentu, srpskih poslanika i delegata, sedam sarajevskih veličanstvenih, Osmanović će nezakonito da smjesti pod bh. okrilje. Želja koja je u Sarajevu tinjala svih prethodnih godina. Bivši ministar civilnih poslova Sredoje Nović kaže da to traje već 10 - 15 godina. On je istakao da ako Savjet ministara želi da bude organ izvršne vlasti, onda mora da poništi takav memorandum.

Već je morao. Sat ili dan nakon što je javno potpisan. Ali nije. A ministar – mecena ne krije. Opet javno i otvoreno planira da putem sarajevske sedmorke povede i pokoju instituciju kulture iz Banjaluke i Mostara. Želi li time da stvori podlogu za neko buduće ministarstvo kulture na nivou BiH, o tome čini se samo pojedinci razmišljaju.