latinica  ћирилица
30/11/2015 |  10:34 | Autor: SRNA

Počela obnova vodovoda u Foči

U Foči je počela prva faza obnove vodovoda, a vrijednost ovog infrastrukturnog projekta je 4,6 miliona KM.
Obnova vodovoda u Foči - Foto: SRNA
Obnova vodovoda u FočiFoto: SRNA

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da su sredstva za ovaj najveći infrastrukturni projekat u posljednjih 20 godina obezbijeđena iz kredita Evropske investiocione banke.

On je dodao da je rok za završetak radova 14 mjeseci. "Prva faza podrazumijeva izgradnju 12 kilometara novog cjevovoda, novi rezervoar za višu gradsku zonu, priključke za 2.200 korisnika i novu hlornu stanicu sa automatskom hlorizacijom", rekao je Mašić.

On je najavio da bi naredne godine mogla početi i druga faza obnove, koja podrazumijeva zamjenu sekundarne mreže i kanalizacije, te izgradnju novih vodovoda za naselja Dragočava i Miljevina.

Zoran Radibratović, tehnički direktor preduzeća "Јedinstvo" iz Užica koje je izvođač radova, kaže da će nastojati da radovi budu završeni prije zadatog roka.

"Planiramo da počnemo od izvorišta prema gradu na ovoj težoj dionici, dok još vremenski uslovi dozvoljavaju, a kasnije ćemo se rasporediti u nekoliko ekipa da bismo što prije završili posao", rekao je Radibratović.

Vrijednost ukupne investicije obnove vodovoda i kanalizacije u Foči procjenjuje se na 10 miliona evra, u šta su uračunata i ulaganja opštine u posljednjih desetak godina u proširenje kapaciteta glavnog izvorišta i rekonstrukciju čvorišta sekundarne mreže.

Za ovaj projekat, koji Vlada Republike Srpske i Evropska investiciona banka provode u 23 opštine, Skupština opštine Foča odobrila je zaduženje do 10 miliona KM.