latinica  ћирилица
30/11/2015 |  11:22 ⇒ 11:26 | Autor: B92

Zašto Nijemce polako napušta optimizam?

Maloprodaja u Njemačkoj, mjerilo povjerenja domaćinstava, smanjena je u oktobru što ukazuje na slabljenje raspoloženja potrošača u najvećoj privredi Evrope.
Njemački optimizam (ilustracija) foto:  Thinkstock -
Njemački optimizam (ilustracija) foto: Thinkstock

Maloprodaja je prošlog mjeseca smanjena 0,4 odsto u odnosu na septembar, kada je stagnirala, navodi njemački Zavod za statistiku, a prenosi agencija Frans pres.

Sa druge strane, na godišnjem nivou, maloprodaja je uvećana 2,1 odsto, dodaje zavod. Podaci o maloprodaji su tradicionalno promjenljivi i podložni čestim revizijama.

Potrošačko povjerenje u Njemačkoj palo je u novembru četvrti uzastopni mjesec, budući da su potrošači zabrinuti zbog rekordnog priliva izbjeglica i tražilaca azila, pokazala je prošle nedjelje anketa istraživačke kompanije GfK.

"Uporno snažan priliv tražilaca azila dovodi do potonuća optimizma u pogledu ekonomije", navodi GfK. Njemačka ove godine očekuje oko milion izbjeglica. Oko 40 odsto ispitanika navelo je da očekuju rast nezaposlenosti u svjetlu izbjegličke krize, iako uglavnom ne očekuju da će ostati bez posla.