latinica  ћирилица
04/12/2015 |  16:29 ⇒ 18:47 | Autor: RTRS

Delegacija Republike Abhazije u posjeti kod Dodika (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ugostio je delegaciju Republike Abhazije predvođenu ministrom inostranih poslova Čiribka Vječeslavom. Razgovarano je o zajedničkoj saradnji u oblasti politike, ekonomije, kulture i obrazovanja.
Predsjednik Milorad Dodik sa delegacijom Abhazije - Foto: RTRS
Predsjednik Milorad Dodik sa delegacijom AbhazijeFoto: RTRS

Dodik je rekao su Srpska i Abhazija bile u identičnim situacijama kada je riječ o borbi za autonomiju i političku samostalnost.

Poručio je da će Srpska nastaviti afirmisanje svojih prava i dostignutog stepena državnog i nacionalnog identiteta, bez obzira na to što u svijetu na naki način pokušavaju negirati borbu za prava naroda.

Abhazija je danas slobodna i nezavisna zemlja, koja se bori za svoju međunarodnu afirmaciju, a Republika Srpske djeluje u okviru BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Želimo da afirmišemo naša prava, dostignuti stepen državnog i nacionalnog identiteta. To će mnogi morati da poštuju bez obzira na to što danas u svijetu na neki način pokušavaju negirati te borbe za prava naroda", izjavio je danas Dodik.

Ministar inostranih poslova Abhazije Vjačeslav Čirikba rekao je da tokom rata 1992. i 1993. godine, ova zemlja, koja nije imala svoju vojsku, ne bi opstala bez pomoći prijateljskih zemalja. Vjeruje da će Abhaziju, koja se odcijepila od Gruzije, priznati međunarodna zajednice i da će postati članica UN.

" Abhazija je 2008. godine priznata od Ruske Federacije, sa kojom imamo mnogo ekonomskih i političkih ugovora, koji su garancija naše bezbjednosti"“, kaže Čirikba.

Dodik i Čirikba konstatovali su da je najvažnije očuvati stabilnost i mir na globalnom planu, kao i da je interes obje republike očuvanje mira.

O mogućoj privrednoj saradnji Srpske i Abhazije, Čirikba je razgovarao sa Zlatanom Klokićem, ministrom ekonomskih odnosa i gradonačelnikom Banjaluke Slobodanom Gavranovićem.

Abhazijska delegacija najveći interes iskazala je za drvoprerađivački sektor, kao i za vjerski, zimski i banjski turizam.