latinica  ћирилица
07/12/2015 |  15:48 ⇒ 16:00 | Autor: SRNA

Zvornik: Otvorena izložba "Spomen-trg u Užicu - 50 godina"

U Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Zvorniku danas je otvorena izložba "Spomen-trg u Užicu - 50 godina" na kojoj su predstvljene fotografije, dokumenti i novinski tekstovi o Spomen-trgu kroz period od 50 godina.
Izložba pod nazivom „Spomen trg u Užicu- 50 godina“ - Foto: SRNA
Izložba pod nazivom „Spomen trg u Užicu- 50 godina“Foto: SRNA

Direktor Istorijskog arhiva Užice Željko Marković napomenuo je da je na današnji dan 1959. godine počela izgradnja Spomen-trga u Užicu, čiji su radovi završeni 1961. godine.

"Ne znam da li je slučajnost ili ne, ali na današnji dan, 7. decembar 1959. godine, počela je izgradnja Trga u Užicu čiju priču predstavljamo na izložbi u Zvorniku", rekao je Marković.

Marković je podsjetio da je, prije nego što je postavio izložbu, napisao knjigu o izgradnji Trga, što ga je inspirisalo da predstavi sve događaje koji su se u narednih 50 godina na njemu odigrali.

"Kroz personifikaciju Trga u Užicu prepoznao sam otvorenu knjigu života, gdje svaki put kada zavirite u jednu stranicu - uvijek pronađete nešto novo", rekao je Marković.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić istakao je da Arhiv Republike Srpske i Istorijski arhiv Užice njeguju tradiciju dugu 12 godina.

"Užice je do sada jednom godišnje gostovalo svojim izložbama u Banjaluci, a mi smo gostovali u Užicu, i evo sada smo proširili saradnju i na druge gradove Republike Srpske", rekao je Stojnić.

Zamjenik gradonačelnika Užica Vidoje Drndarević rekao je da je izložba "Spomen-trg u Užicu - 50 godina" prilika da se čovjek prisjeti svoje mladosti.

"Posmatrajući fotografije prisjećam se prvih školskih ljubavi koje su počinjale i dešavale se na Trgu", rekao je Drndarević.

Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović zahvalio je organizatorima izložbe što se prva razmjena arhivskih dokumenata nakon Banjaluke desila u Zvorniku.

"Užice je grad koji je u istoriji imao burnu prošlost i burne događaje. Gledajući ove fotografije, pozivam vas da se uživite u istoriju Užica koja je ujedno i istorija naše bivše države", rekao je Stevanović.

Izložbu "Spomen-trg u Užicu - 50 godina" organizovali su Arhiv Republike Srpske i Istorijski arhiv Užice.