latinica  ћирилица
15/12/2015 |  16:09 ⇒ 16/12/2015 | 09:05 | Autor: BETA

Svjedok: Markale organizovali Izetbegović i Cerić

Svjedočeći u odbranu generala Ratka Mladića, bivši pripadnik obezbjeđenja Alije Izetbegovića tvrdio je danas, pred Haškim tribunalom, da su napad na sarajevsku pijacu Markale, u zimu 1994, organizovali Izetbegović i islamski vjerski poglavar Mustafa Cerić, a sproveli generali tzv. Armije BiH.
Ratko Mladić - Foto: arhiv
Ratko MladićFoto: arhiv

Svjedok je - pod pseudonimom GRM-116, skrivenog lika i elektronski izmijenjenog glasa - izjavio da je kao pripadnik specijalne jedinice "Biseri", 1992-94. bio u obezbjeđenju Predsjedništva BiH koje je zasjedalo u zgradi Narodne banke u Sarajevu. Mladićev branilac Miodrag Stojanović u sudnici je citirao dokument vlasti BiH, kao potvrdu da je svjedok zaista bio u toj jedinici.

GRM-116 je tvrdio da je imao priliku da čuje šta su Izetbegović, reis Cerić, general Sefer Halilović i drugi zvaničnici govorili na sastancima.

"Najsnažniji uticaj" na Izetbegovića, po svjedoku, imao je Cerić, a njihov glavni cilj bio je da izazovu intervenciju Zapada na strani Muslimana "izazivanjem masovne patnje" u Sarajevu i Srebrenici.

Po svjedoku, Cerić je "brzo ubijedio" Izetbegovića da je "to ispravno" i da se "žrtve moraju podnijeti".

Govoreći o napadu na Markale, GRM-116 je posvjedočio da je "ta ideja potekla od reisa, a sproveli su je generali Halilović i Mustafa Hajrulahović zvani Talijan". "Njih dvojica iznijeli su taj plan da se minobacač postavi u pravcu Špicaste stijene, kod sela Mrkovići, jer se znalo da Srbi tamo imaju artiljeriju koja često gađa, tako da se ta granata utopi u tu paljbu", rekao je svjedok.

- Izetbegović i Cerić su to prihvatili, a Halilović se okrenuo ka Talijanu i rekao:"Talijan će to...", opisao je svjedok, naglašavajući: "Bio sam prisutan kada je Alija to odobrio".

Na sljedećem sastanku, međutim, Halilović je izvijestio da "prvi pokušaj nije uspio" jer je "granata pala na neki krov blizu Markala", a zatim je, za novi pokušaj, čekano da na osmatračkom položaju UNPROF-ora bude ista posada, sa kojom je postojao dogovor da "ne broje naše granate".

- Alija im je rekao:"Pokušajte ponovo". Oni su otišli i uskoro smo čuli šta je bilo s Markalama - izjavio je GRM-116.

Izetbegović i Cerić susretali su se, po svjedoku, i sa komandantom 28. divizije tzv. ABiH u Srebrenici Naserom Orićem. Naložili su mu da organizuje napade na okolna srpska sela kao bi "isprovocirao Srbe da granatiraju Srebrenicu, ne bi li izazvao međunarodnu intervenciju protiv Srba".

- Čuo sam kako pričaju da Naser dobro obavlja posao - kazao je GRM-116, koga će sutra unakrsno ispitivati tužioci.