latinica  ћирилица
17/12/2015 |  08:58 ⇒ 11:25 | Autor: Nezavisne

U Berlinu svi žele da vide Tristana

Skelet 12 metara dugog Tiranosaurusa reksa zastrašujuće čeljusti, koji će od danas biti izložen u Prirodnjačkom muzeju u Berlinu, izazvao je ogromno interesovanje stanovnika Berlina, glavnog grada Njemačke.
Tiranosaurus reks - Foto: ilustracija
Tiranosaurus reksFoto: ilustracija

U nadi da će novonastala jagma za dinosauruse povećati broj posjeta, muzej je u srijedu pozvao predstavnike medija da se izbliza upoznaju sa 66 miliona godina starim "gušterom tiraninom" po imenu Tristan.

Skelet tog praistorijskog predatora jedan je od najkompletnijih fosilnih ostataka ove vrste dinosaurusa koji su dosad otkriveni u svijetu, a od kojih se većina nalazi u privatnim kolekcijama.

Zahvaljujući danskom biznismenu i kolekcionaru fosila Nilsu Nilsenu, Tristan će u Berlinu boraviti najmanje tri godine.

"Dinosaurusi privlače posjetioce u muzeje, a jedan ovakav eksponat podstiče interesovanje djece za nauku", izjavio je Nilsen koji je Ti-reksa nazvao po svom sinu.

Njemački mediji su sa oduševljenjem propratili Tristanov dolazak u prestonicu - jedan list je fotografiju dinosaurusa objavio na prvoj strani uz naslov "Ich bin ein Berliner", čuvenu rečenicu koju je američki predsjednik DŽon Kenedi izgovorio tokom posjete gradu.

Ministarka obrazovanja i istraživanja Јohana Vanka nazvala je dinosaurusa "spektakularnim otkrićem" koje će imati "udoban privremeni smještaj" u berlinskom Prirodnjačkom muzeju, poznatom po svojim jedinstvenim zbirkama i naučnim istraživanjima.

Čeljusti ti-reksa     (Foto:RTS)

Fosil četiri metara visokog Ti-reksa otkriven je 2010. u američkoj državi Montani. Njegovo iskopavanje je trajalo pune dvije godine. Naučnici berlinskog muzeja su mukotrpnim radom sastavili 300 dijelova skeleta, od kojih su 170 originalni, a ostatak reprodukcije.

Tim od 70 naučnika će sve vrijeme proučavati fosil, uključujući njegovu 180 kilograma tešku lobanju, kako bi ustanovili njegovu starost i što više naučili o njegovom okruženju i navikama.

"Da li je Ti-reks bio predator ili lešinar? Slika o njemu se stalno mijenja i to je uzbudljivo", rekao je Uve Moldžik, supervizor multimedijalne izložbe "Tristan - Berlin pokazuje zube".

Paleontolozi su već okrili jednu zanimljivost vezanu za džinovskog mesoždera: Tristan je imao problema sa zubima i otečenu čeljust, što je vjerovatno bila posljedica tumora kostiju.

Prirodnjački muzej u Berlinu već posjeduje jednu od najboljih kolekcija fosila dinosaurusa na svijetu, mahom otkrivenih u Tanzaniji početkom XX vijeka.

Krvoločnom Tristanu će tokom boravka u muzeju praviti društvo dugogodišnji "Berlinac", brahiosaur 13 metara dugog vrata, koji je, za razliku od novog gosta, bio vegetarijanac.