latinica  ћирилица
21/12/2015 |  09:26 ⇒ 11:11 | Autor: RTRS

Započnite dan sa dvije čaše vode

Čim se ujutru probudite, popijte dvije čaše mlake vode. To će pokrenuti unutrašnje organe, a dobiće i neophodnu energiju poslije spavanja

Čim se ujutru probudite, popijte dvije čaše mlake vode. To će pokrenuti unutrašnje organe, a dobiće i neophodnu energiju poslije spavanja. Ali, to nije dovoljna količina, da biste se osjećali dobro. Naime, voda ima višestruku ulogu u organizmu. Neophodna je za metabolizam i normalne fiziološke funkcije, obezbjeđuje unos esencijalnih materija kao što su kalcijum, magnezijum i fluor, a učestvuje i u izbacivanju toksina iz vitalnih organa. Takođe, donosi hranjive materije do ćelija, hidrira kožu, održava normalnu tjelesnu temperaturu i pritisak.

Koliko vode treba popiti može da se izračuna prema potrošnji kalorija tokom dana. Savjetuje se da se uzme 100 ml vode na svakih 100 potrošenih kalorija. Dnevni unos može da se preračuna i u odnosu na stopu bazalnog metabolizma. Žene tjelesnu težinu treba da pomnože sa 23, a muškaraca sa 24. Na dobijenu cifru treba dodati i utrošene kalorije prema aktivnosti, 500 za osobu koja ne vježba, a 1.000 za osobu koja ide u teretanu, trči ili slično. Dobijeni zbir podijelite sa 200, i dobićete broj čaša od 200 ml koje treba tokom dana da popijete.

Treba da vodite računa i kada ćete popiti čašu vode. Istraživanja su pokazala da od jutra do večeri, postoje četiri termina kada moramo uzeti tečnost, i kada ona najviše doprinosi dobrom funkcionisanju organizma. Osim jutarnje doze, stručnjaci savjetuju uzimanje tečnosti prije ručka, prije tuširanja i prije spavanja.

Čaša vode pola sata prije ručka ima dvostruku ulogu: povećava osjećaj sitosti u želucu, a tečnost će, takođe, nakon obroka poboljšati varenje. Prije tuširanja obavezno popijte čašu vode, jer toplota koja se oslobađa u kupatilu povećava krvni pritisak, a uzeta tečnost će ga vratiti u normalu.

Naviknite se da prije nego što odete u krevet, popijete čašu vode. Tokom spavanja telo mora da izdrži bez tečnosti, a kada ima dovoljno rezervi, smanjuje se rizik za nastanak šloga ili infarkta srca.

Izvor: Novosti