latinica  ћирилица
31/12/2015 |  12:35 ⇒ 14:47 | Autor: SRNA

Hrizostom: Nemoguća saradnja sa vlašću na bh. nivou

Njegovo preosveštenstvo episkop-zvorničko-tuzlanski Hrizostom kaže da ne postoji saradnja BiH, pa čak ni vlasti Federacije BiH sa Srpskom pravoslavnom crkvom, i da se godinama ne uspostavlja.
Episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom - Foto: SRNA
Episkop zvorničko-tuzlanski HrizostomFoto: SRNA

"Nažalost, vlast na nivou BiH organizovana je tako da i ne možemo da imamo saradnju, jer tamo nemamo nijedno resorno ministarstvo posredstvom kojeg bismo mogli ostvarivati komunikaciju sa vlašću na nivou BiH, kao i na nivou FBiH", rekao je Srni episkop Hrizostom.

On napominje da je SPC u više navrata, posebno u periodu dok je on bio episkop bihaćko-petrovački, tražila da se bar u FBiH formira jedno ministarstvo, neki odsjek ili direkcija koja bi bila nadležna za vjerska pitanja.

"Međutim, nikada ništa od toga nije urodilo plodom jer su oni to namjerno i tendenciozno izbjegavali, kako bi, jasno je, što više smanjili ugao odnosa i komunikacije sa SPC", rekao je episkop Hrizostom.

On podsjeća da Rimokatolička crkva ima odnose na nivou BiH preko diplomatije, ona je potpisala konkordat, ima papskog nuncija u Sarajevu, dok je Islamska zajednica dominantna u Sarajevu i njima to nije ni potrebno jer su "više involvirani u politiku nego u vjerska pitanja".

"Zato je, meni lično, jasno zašto su oni SPC potpuno isključili iz komunikacije i saradnje. Nemamo kome da se obratimo u vezi s nekim pitanjima, jer ne postoji nijedna institucija na nivou BiH preko koje bismo mogli legalno da ostvarimo komunikaciju, što je nedopustivo i zastrašujuće i ne postoji ni u jednoj zemlji na svijetu", rekao je episkop zvorničko-tuzlanski.

On je dodao da čak ni pri Ministarstvu pravde ili Ministarstvu civilnih poslova BiH ne postoji nijedan resor koji bi bio zadužen za odnose sa crkvama i vjerskim zajednicama. "Naše prijedloge morali bi direktno da kandiduju, na primjer, članovi Predsjedništva BiH, što, opet nije primjereno, jer to nije njihov djelokrug rada", rekao je episkop Hrizostom.

On je ponovio da je, zbog svega, situacija u pogledu saradnje vlasti BiH sa SPC "apsolutno nezadovoljavajuća, čak katastrofalna". "Oni nas, jednostavno, kao Crkvu ne uvažavaju, niti smatraju dostojnim poštovanja", rekao je episkop Hrizostom.

Episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom naveo je da, nakon dvije i po decenije, još ništa nije riješeno povodom zgrade Bogoslovskog fakulteta u Sarajevu, jer su i kantonalne i opštinske i sve nadležne institucije ignorisale, i još ignorišu SPC u FBiH, kao i na nivou BiH.