latinica  ћирилица
05/01/2016 |  09:53 | Autor: SRNA

"Poštovati volju srpskog naroda da obilježava Dan Republike Srpske"

Studentska kancelarija u Istočnom Sarajevu, koja vodi kampanju povodom Dana Republike Srpske zajedno sa kolegama iz Kosovske Mitrovice, uputila je otvoreno pismo ambasadorima u BiH u kome pozivaju na poštovanje volje srpskog naroda da i dalje dostojanstveno proslavlja i obilježava dan kada je osnovana Republika Srpska.
Dan Republike Srpske (foto: studentizaistinu) -
Dan Republike Srpske (foto: studentizaistinu)

Iz Studentske kancelarije ističu da su odlučili da se obrate diplomatskim predstavnicima kao relevantnim faktorima u BiH kako bi izrazili neslaganje sa, kako navode, još jednom u nizu sramnih odluka Ustavnog suda BiH.

Napominjući da je Dan Republike Srpske ustanovljen Zakonom o praznicima Republike Srpske, studenti ocjenjuju da je odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike, koji za srpski narod predstavlja temelj opstanka i uzajamnog poštovanja u BiH, direktno miješanje u nadležnosti Republike Srpske, čime se referendum nameće kao jedina preostala mogućnost.

"Mi, nove generacije mladih, svjesni činjenice da budući odnosi u regionu zavise od nas i vodeći se evropskim vrijednostima različitosti i tolerancije, smatramo da svaki narod ima pravo na njegovanje svoje kulture, običaja i značajnih događaja iz njegove istorije, čime želimo iskazati volju srpskoga naroda da njeguje sopstveno kulturno nasljeđe i značajne istorijske događaje", ističe se u otvorenom pismu.

Potpisnici su poručili da uvažavanje volje srpskog naroda jeste preduslov opstanka Republike Srpske u ovim ustavnim okvirima, ali i stub zajedničkog života i mira sa ostalim narodima i etničkim grupama.

"Poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda, te prihvatanje obaveza koje su entiteti na sebe preuzeli nakon međunarodnog ugovora u Dejtonu jeste glavni preduslov normalnog suživota svih naroda u BiH", navodi se u pismu.

Studenti napominju da nije prvi put da se na ovakav način narušava volja i sloboda srpskog naroda, podsjećajući na odluku Ustavnog suda BiH iz 2006. godine o neustavnosti grba i himne Republike Srpske.

Osim pisma, koje su potpisali srpski studenti iz Istočnog Sarajeva, Banjaluke, Kosovske Mitrovice, Beograda, Novog Sada, Beča, Podgorice, Niša, Bijeljine, iz Studentske kancelarije diplomatama su poslate i fotografije kulturnog nasljeđa Republike Srpske.