latinica  ћирилица
07/01/2016 |  10:54 | Autor: SRNA

Patrijarh Irinej: Običaj je da država ima svoj dan

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej je rekao da Republika Srpska de fakto postoji legalno i legitimno, i da je običaj da država ima svoj dan.
Patrijarh Irinej (foto: © Sputnik) -
Patrijarh Irinej (foto: © Sputnik)

"Oni /u Srpskoj/ su slučajnošću izabrali taj dan /9. januar/ i ja ne vidim razlog /protiv obilježavanja ovog dana/, sem da nađu način da mogu da prigovaraju nešto jednoj istorijskoj činjenici i onome što de fakto postoji", rekao je patrijarh Irinej za "Sputnjik".

Patrijarh Irinej je potvrdio da će ići na proslavu Dana Republike Srpske u Banjaluci.

"To je naš narod, to je država srpskoga naroda. Pa ako može predsjednik Turske da kaže da je Prizren njihov grad i da ga neki drugi svojataju kao svoj, zar ne može srpska vlada i svaki Srbin iz Srbije da dođe u Republiku srpskoga naroda?", upitao je patrijarh Irinej.

On je rekao da srpski narod treba da se vrati sebi, svojoj duhovnoj kulturi i moralu, nakon čega će biti mnogo bolje i lakše.

"Čuje se često: ljudi će sve oprostiti, ali uspjeh neće. Ako je neko uspješniji onda mu zavide, `zašto on, a nisam ja?`, i tu su onda i izvori nesporazuma, svađa, i mržnje", rekao je patrijarh Irinej.

On je poručio srpskom narodu da se pogled jedino može upirati Bogu, jer se ništa ne može učiniti bez Boga, bez blagoslova i pomoći Božije, ali je potrebno da pogled malo upiru i u sebe, da budu složni međusobno, da u svakom svom bratu vide onog najbližeg brata i rođaka, da poštuju i druge ljude, bez obzira na vjeru, boju kože, nacionalnost.

"Svi smo mi narod Božiji i svi nosimo lik Božiji i to treba poštovati. I da ne gledamo samo ono što je naše i što je moje, nego da vidimo i šta je bližnjega moga", rekao je patrijarh Irinej.