latinica  ћирилица
07/01/2016 |  11:03 | Autor: SRNA

Selaković: Јedan od najvažnijih datuma u modernoj srpskoj istoriji

Ministar pravde Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je da je Dan Republike Srpske jedan od najvažnijih datuma u modernoj srpskoj istoriji, naročito kada je riječ o Srbima koji žive zapadno od rijeke Drine.
Nikola Selaković - Foto: Novosti.rs
Nikola SelakovićFoto: Novosti.rs

"To je onaj trenutak kada su Srbi na majorizaciju, odnosno preglasavanje s ciljem rastakanja nekadašnje velike zajedničke države, odgovorili osnivanjem svoje, tada nazvane, Srpske Republike BiH", ističe Selaković.

On je ocijenio da je odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa 9. januarom - Danom Republike Srpske, usmjerena na pokušaj brisanja istorijskog pamćenja Srba i 20. vijeka u BiH.

"Međutim, nijedna odluka ne može izvršiti ono što bi stari Latini nazvali `damnatio memoriae` ili `brisanje pamćenja`. Ono što Dan Republike Srpske čini važnim jeste upravo svijest srpskog naroda o značaju tog dana i tu svijest niko ne može da zaustavi", ističe on.

Selaković podsjeća da su u daljoj ili bližoj istoriji, i u vrijeme okupacije, ljudi pokušavali da izbrišu neke velike praznike, ali im to nikada nije polazilo za rukom.

"I u vrijeme komunizma neki praznici koji su zvanično postojali, a nezvanično zabranjivani partijskim ili nekim drugim putem, uvijek su od naroda obilježavani. Tako će biti i sa Danom Republike Srpske", navodi Selaković.

On je uvjeren da će za Dan Republike Srbi, kojoj god stranci ili političkoj opciji pripadali, bilo da su u vlasti ili opoziciji, biti sabrani i složni zajedno s ciljem očuvanja Republike Srpske, ništa manje i ništa veće od one kakva je Dejtonskim sporazumom predviđena.

Što se tiče kritika iz Sarajeva povodom najave dolaska na proslavu Dana Republike Srpske premijera Srbije Aleksandra Vučića i većine ministara, Selaković je rekao da Srbija poručuje ono što je Vučić nebrojeno puta do sada rekao - "Mi priznajemo BiH kao svoga susjeda, kao suverenu zemlju, ali Republiku Srpsku iskreno i svim srcem volimo".