latinica  ћирилица
07/01/2016 |  12:14 ⇒ 13:36 | Autor: TANЈUG

Vučić: Beograd je čuvar integriteta i BiH i Republike Srpske

Saslušajte to što ću da kažem u Banjaluci, u Republici Srpskoj, i molim vas da posle toga donosite svoj sud, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić uoči odlaska na proslavu Dana Republike Srpske 9. januara, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.
Aleksandar Vučić (foto: Radio Slobodna Evropa) -
Aleksandar Vučić (foto: Radio Slobodna Evropa)

Navodeći da zna da će na proslavu doći i Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva u Sarajevu, Vučić je ocijenio da je s tog stanovišta pitanje njegovog odlaska u Banjaluku donekle licimjerno.

"Dakle, biće najviši predstavnik Bosne i Hercegovine na tome. Srbija poštuje Bosnu i Hercegovinu i želi da ima najbliže moguće odnose sa njom. Srbija nijednog sekunda neće da ugrozi teritorijalni integritet BiH. Da je to htjela, i da to hoće, mogla je i može da učini. I u ovakvom stanju u svijetu, ko zna na šta bi to ispalo. Ne pada nam na pamet da to radimo, da to hoćemo i da to želimo", naveo je Vučić.

Podsjetivši da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, ali da i svojom politikom čuva integritet Bosne i Hercegovine i integritet entiteta Republike Srpske unutar BiH, Vučić je poručio: "Saslušajte to što je šta ću da kažem u Banjaluci, u Republici Srpskoj, i molim vas da poslije toga donosite svoj sud".

Ponovio je da Srbija želi najbolje moguće odnose, jer, kako je rekao, niko nije lud da sprovodi najteže reforme a kad stvari krenu na bolje da se vrati u duboki mulj svađama i političkim sukobima.

"Pa, to bi samo ludak radio. Vjerujte mi da nisam na tom nivou", poručio je premijer Srbije.

Na opasku da je došlo vrijeme da u istu rečenicu ne može da stane da se Beograd zalaže za jačanje stabilnosti BiH, a da istovremeno podržava Milorada Dodika, Vučić je rekao da se on ne miješa u unutrašnje političke odnose u Republici Srpskoj.

"Veoma sam se pazio, držao i čuvao dalje od toga. Nemamo političku stranku u RS, imaju razne neke napredne stranke koje nemaju veze sa nama. Dakle, nemamo političku stranku, nemamo ništa. Uvijek sam se čuvao. Poštujem Milorada Dodika kao predsjednika, poštujem Željku Cvijanović kao predsjednika Vlade, ali poštujem i Mladena Ivanića i poštujem i Mladena Bosića, i sa svima imam kontakt, i sve ih poštujem", naglasio je Vučić.

Kako je rekao, ni na koji način nije se umiješao u bošnjačku političku scenu i svi su oni njegovi, od Bakira Izetbegovića, Denisa Zvizdića...

"Sve ih poznajem i sa svima imam dobre odnose", naveo je Vučić dodajući da dobri odnosi obavezuju ljude, te da se takve optužbe ne mogu čuti ni od jednog političara u Republici Srpskoj.

Upravo zbog te ravnoteže i poštenog pristupa ovom pitanju svi su ljuti na njega, primjetio je Vučić i zaključio: "moje je da poštujem narodnu odluku u Republici Srpskoj".