latinica  ћирилица
08/01/2016 |  13:57 | Autor: SRNA

Rašković Ivić: Republika Srpska je najveće postignuće srpskog naroda

Predsjednik Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić čestitala je Dan Republike Srpske, uz poruku da je Republika Srpska najveće postignuće srpskog naroda poslije Prvog svjetskog rata i da Srbija mora da je u potpunosti i energično podržava, bez obzira na pritiska sa Zapada.
Sanda Rašković Ivić - Foto: Novosti.rs
Sanda Rašković IvićFoto: Novosti.rs

"Stvaranje Republike Srpske, izvojevano hrabrom borbom srpskog naroda, njegovo je najveće postignuće poslije herojskih pobjeda i epopeje Prvog svjetskog rata, jer ona omogućava opstanak srpskog naroda na prostoru zapadno od Drine", naglasila je Ivićeva.

Ona je istakla da se zbog toga osjećanje nacionalnog ponosa na Dan Republike Srpske i njene krsne slave, koji se obilježava u Republici Srpskoj, širi na cijeli srpski narod, saopšteno je iz DS S-a.

Ivićeva je podsjetila da je to isto kao što na cjelokupnom srpskom prostoru živi sjećanje na poginule borce koji su položili svoje živote braneći svoje domove i stvarajući Republiku Srpsku i sve Srbe stradale u zločinima izvršenim tokom rata.

"Kao što je veliku pobjedu Srbije u Prvom svjetskom ratu bilo moguće izvojevati zato što su narod, intelektualna elita i političari bili složni, tako i danas opstanak Republike Srpske i srpskog naroda može da se osigura samo njihovom slogom u odbrani nacionalnih interesa", navela je ona.

Predsjednik DS S-a istakla je da, nesumnjivo, taj interes može da se ostvari samo odbranom i snaženjem autonomije Republike Srpske u okvirima Dejtonskog sporazuma i odbranom njenog Ustava.

"U tome Srbija mora da je u potpunosti i energično podržava, odupirući se svim pritiscima koji se na nju vrše iz Vašingtona, Berlina i Brisela", naglasila je Ivićeva.

Prema njenim riječima, kao što je interes Republike Srpske da Srbija bude slobodna, stabilna i jaka država, tako je interes Srbije stabilna, slobodna i ekonomski prosperitetna Republika Srpska.

"Zbog toga, jer se radi o dve srpske države, nisu samo oči Srba u Republici Srpskoj okrenute Srbiji, već i oči Srba u Srbiji ka Republici Srpskoj. Svoje čestitke za krsnu slavu i Dan Republike Srpske i svoju podršku srpskom narodu u Republici Srpskoj uputiću iz Banjaluke, prisustvujući centralnoj svečanosti", istakla je Sanda Rašković Ivić.