latinica  ћирилица
09/01/2016 |  09:49 ⇒ 11:31 | Autor: Nezavisne

Ivanić: Imamo mehanizme da zaobiđemo odluku Ustavnog suda

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da je odluka o neustavnosti obilježavanja 9. januara kao Dana Republike nepotreban i neprimjeren potez bošnjačkih političara koji je BiH vratio daleko unazad, kao i da Republika Srpska ima mehanizme kojima će "zaobići" tu odluku.
Mladen Ivanić - Foto: RTRS
Mladen IvanićFoto: RTRS

Srpska će nastaviti da slavi 9. januar kao Dan Republike, nagasio je.

"Odluku su donijeli dva Bošnjaka i tri stranca u Ustavnom sudu i to nije prvi put, nekoliko puta je sud donosio takve odluke, ali je ovom prešao mjeru i imamo mehanizme kako ćemo tu odluku zaobići i nastaviti da slavimo 9. januar kao svoj praznik", rekao je Ivanić za TV Pink, prenose Nezavisne novinene.

Uz napomenu da je RS nastala prije 24 godine, prije rata, Ivanić je rekao da je cilj te odluke da se stvori osjećaj kako je ona nastala nakon rata i kao proizvod tog rata.

RS, prema njegovim riječima, može da napravi jednostavan potez, donese zakon o svetkovinama koji će imati isti sadržaj, u kome će opet 9. januar da se slavi.

"Tako se možemo igrati 100 godina. Mi nemamo namjeru da odustajemo od 9. januara i srpski narod može biti miran, mi ćemo 9. januar slaviti dokle nas ima", rekao je Ivanić.

Ivanić je dodao da su sve partije iz Srpske nakon te odluke podnijele prijedlog zakona kojim se predviđa eliminisanje starih sudija, da ne očekuje da će to ići tako jednostavno i da će Bošnjaci odbijati to, ali da Republike Srpske ima mehanizme kojima može "zaustaviti neke stvari koje njima odgovaraju" i tako pokušati da napravi kompromis.

Govoreći o odnosu sa Srbijom, Ivanić je rekao da je dobra saradnja Srbije i RS preduslov stabilne BiH.

"Da nije tako to bi proizvelo ogromne strahove i tenzije i BiH ne bi bila stabilna. To je preduslov i dobrih odnosa Srbije i BiH, vlast Srbije je zauzela prirodan stav", rekao je Ivanić.

Upitan za komentar predsjednika Srbije Tomislava Nikolića na njegov rad, Ivanić je rekao da je mišljenja da institucije u Srbiji ne treba da imaju favorite u Srpskoj.

Sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem je, objasnio je, prije nekoliko dana razgovarao o budućim aspektima saradnje, budući da Srpska i Srbija imaju zajedničke interese u raznim oblastima, poput sradnje u vojnoj oblasti, turizma, infrastrukture.