latinica  ћирилица
09/01/2016 |  10:19 | Autor: SRNA

Dukić: Republika Srpska rođena 9. januara

Poslanik u prvom sazivu Skupštine srpskog naroda Rajko Dukić rekao je da je Republika Srpska začeta prije 9. januara 1992. godine, tačnije polovinom oktobra 1991. godine, kada su muslimansko-hrvatski poslanici donijeli odluku da se sprovede referendum u BiH da bi BiH izašla iz Јugoslavije.
Dan Republike obilježen u Milićima - Foto: SRNA
Dan Republike obilježen u MilićimaFoto: SRNA

"Srpski poslanici tada su napustili zasjedanje i nakon nekoliko dana zakazana je Skupština srpskog naroda na kojoj je doneseno niz značajnih odluka. Tada je Republika Srpska začeta, a rođena je dva i po mjeseca kasnije", rekao je Dukić u Milićima prilikom obilježavanja Dana Republike Srpske.

Dukić, koji je i predsjednik Kompanije "Boksit", istakao je da su u ratu najveći doprinos u stvaranju Srpske dali poginuli i ranjeni borci i njihove porodice, a veliki doprinos u stvaranju Srpske dali su i Milići.

"Mi smo vrlo brzo ovđe uspjeli da se organizujemo, postavimo odbrambene linije i da napravimo ratnu bolnicu koja je u to doba bila jedina u Srpskoj. Ovdje je formirano Udruženje ljekara i medicinskih sestara Republike Srpske, nakon toga Udruženje pjesnika i književnika, pa potom i Udruženje likovnih umjetnika i kipara Srpske. Kompanija `Boksit` značajno je pomogla i osnivanje televizije Republike Srpske na Palama", rekao je Dukić.

U sinoćnjem programu učestvovali su folklorni ansambl, kamerni hor i orkestar KUD "Boksit" iz Milića, folklorni ansambl KUD "Sveti Sava" iz Zvornika, pjesnik Ljutomir Rundić i etno-izvođač Dunja Blažić iz KUD "Vuk Karadžić" iz Loznice, narodni guslari Boško Golijanin i Milutin Đuričić, te članovi literarne sekcije Srednjoškolskog centra "Milutin Milanković" iz Milića.

Svečanost povodom Dana Republike Srpske organizovala je Kompanija "Boksit".