latinica  ћирилица
09/01/2016 |  16:21 ⇒ 10/01/2016 | 11:53 | Autor: RTRS

Svetu liturgiju služio patrijarh Irinej (VIDEO)

Svetu arhijerjsku liturgiju, povodom Dana Republike Srpske, u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služio je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.
Liturgija povodom krsne slave Republike Srpske - Foto: RTRS
Liturgija povodom krsne slave Republike SrpskeFoto: RTRS

Svetoj liturgiji i slavskom obredu prisustvovao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, zvaničnici Republike Srpske, Srbije i brojni vjernici.

 Republika Srpska utemeljena je na pravdi i istini, a Dan Republike Srpske, veliki je za cijeli srpski narod, poručio je patrijarh srpski Irinej. Patrijarh Irinej rekao je da srpski narod slavi Republiku Srpsku Bogom blagoslovenu i blagodašću Božijom osvećenu, što garantuje njen život i budućnost.

Rekao je i da danas mnogi "škrguću zubima" na Republiku Srpsku, ali im je to uzaludno, jer je postavljena na krvlju i kostima svetih mučenika, a sve što je na tom temelju postavljeno je vječno i neprolazno.

Patrijarh srpski Irinej podsjetivši na istinu i pravdu kao osnovne vrijednosti pravoslavlja, istakao je da je Republika Srpska nastala upravo na istini i mučeničkom stradanju srpskog naroda. Poručio je, Dan Repblike Srpske, Dan je cijelog srpskog naroda.

"Republika Srpska na istini Božijoj, na pravdi Božijoj slavi svoj dan. Veliki je ovo dan, ne samo za vas braćo i sestre već za cijeli srpski narod", rekao je patrijarh Irinej.

Sve što je postavljeno na istini i pravdi vječno je i neprolazno, poručio je patrijarh.

"Ova Republika je postavljena na krvlju svojih mučenika, na krvlju svetih mučenika.
A sve što je nastalo na istini i pravdi neprolazno je to Gospod podupire svojim prstom.Molim da gospod blagoslovi mučenički srpski narod", naveo je patrijarh Irinej.

 Dan je ovo koji mora da se slavi, na koji je neophodno da se prisjetimo onih koji su živote dali uprvo za stvranje Republike Srpske, ističu vjernici okupljeni u Hramu Hrista spasitelja. Brojni vjernici i visoki zvaničnici ujedinjeni u jedoj misli, očuvanju Republike.

Građani su u anketi istakli:

-Sa jedne strane tužan sam, sa druge radostan. Јer, jedinog sina sam izgubio u ovom ratu , ali raduje me ipak da se ovo održava i radujeme da se ne zaboravljaju njihova imena i kosti njihove zgrađene u ovu Republiku.
-Republika Srpska, to je život naš,to je naša slobod, ljubav naša.
-Hvala bogu sada imam svoju Republiku Srpsku, svoju slobodu.
-Nemam riječi za sve ovo, ja sam oduševljen , daj bože da sve ovo traje za vijek i vijekova.

Patrijarhu Irineju sasluživali su episkopi banjalučki Јefrem, zvorničko-tuzlanski Hrizostom i zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, te sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

Vjernici i građani i zvaničnici Republike Srpske jedinstveni su u stavu - Republika Srpska nastala je na istini, odbrani vjekovnih ognjišta i želji za slobodom. Zbo toga Dan Republike Srpske za sve Srbe, ističu, ima poseban značaj.