latinica  ћирилица
10/01/2016 |  14:40 ⇒ 11/01/2016 | 07:51 | Autor: RTRS

Svečanim prijemom u Brčkom obilježen Dan Republike (VIDEO)

U Brčkom je danas organizovan Svečani prijem povodom Dana i krsne slave Republike Srpske - Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana, čiji je domaćin bio predsjednik Republike, Milorad Dodik.
Brčko - Obilježavanje Dana Republike - Foto: SRNA
Brčko - Obilježavanje Dana RepublikeFoto: SRNA

Prethodno su vijence na spomenik srpskim braniocima Brčkog položili predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik i ministri iz Vlade Srpske, te predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i predstavnici distrikta Brčko.

 Obilježavanju Krsne slave Republike Srpske, Svetog Arhiđakona Stefana u Brčkom, prethodilo je polaganje vijenaca na „Spomenik srpskim braniocima Brčkog“, koji su ugradili svoje živote u temelje Srpske.

Uz prisustvo mnogobrojnih zvanica, slavski kolač, slomili su episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom i predsjednik Srpske, Milorad Dodik, koji je jasno poručio da se Srbima, ne može, kao ni bilo kom drugom narodu osporavati nacionalni i kulturni identitet.

- Sada osporavati, bilo šta u Republici Srpskoj, govori o tome, da Srpsku, treba dokinuti, kako bi se ojačala unitaristička i centralistička pozicija BiH, a mi jasno, govorimo da smo protiv toga. Zato je važno i ovdje u Distriktu, da kažemo da je Brčko distrikt između ostalog vlasništvo i Srpske i mi od toga ne odustajemo. Mi ovdje imamo grunt, mi ovdje imamo prava, mi ovdje imamo narod i mi ovdje imamo prava na demokratski izražaj i političke zahjeve, koje ovaj narod ima, poručio je Dodik.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je u Brčko distriktu, treba poštovati sve ljude na jednak način.

- U Brčko distriktu je život zajednički sva tri naroda i svih drugih pripadnika ostalih naroda, moguć ukoliko se međusobno uvažavaju i poštuju posebnosti svakog od naroda, dodao je Đokić.

Za predstavnike Srba u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u distriktu Brčko, Krsna slava i Dan Republike Srpske su nacionalne svetinja oko kojih se ne polemiše.

- Za nas je Republike Srpska svetinja, a mislim da svi dobro znate da se Srbi svojih svetinja ne odriču, tako se i mi ne odričemo svoje Srpske, Dana Republike i svoje Krsne slave, rekao je Đorđa Kojić, predsjednik Skupštine distrikta Brčko.

O tom pitanju predstavnici svih srpskih političkih partija u distriktu Brčko su jedinstveni.

- Smatramo da to predstavlja izraz, kako jedinstva srpskog naroda, tako i jedinstva svih srpskih političkih partija u distriktu Brčko, bez obzira, ko je danas vlast, a ko opozicija, naglasio je Siniša Golić, poslanik u Skupštini distrikta Brčko. 

Srbi u Brčkom, kao i svi drugi Srbi, gdje god da žive, slave svoju Krsnu slavu i tu nema šta da se doda i da se oduzme.

Krsna slava je duhovni, nacionalni, istorijski i kulturološki identitet srpskog naroda, na kojoj su vrata svim dobronamjernim gostima širom otvorena. Usuditi se i atakovati na srpsku Krsnu slavu, jasan je atak na srpsko nacionalno biće, poručio je predsjednik Srpske u Brčkom.