latinica  ћирилица
15/01/2016 |  11:10 | Autor: SRNA

Nauka: Muškarci ugroženiji

Muškarci teže podnose grip - tvrde naučnici i objašnjavaju da ženski polni hormon služi kao prirodna zaštita od virusa gripa tipa A.
Virus - ilustracija (foto: NIAID/Flickr.com ) -
Virus - ilustracija (foto: NIAID/Flickr.com )

Zbog tog hormona kod žena se virusne ćelije slabije razmnožavaju, dok su kod muškaraca simptomi jače izraženi, navode stručnjaci sa Univerziteta "DŽon Hopkins".

Već godinama oni prikupljaju dokaze o zaštitnim svojstvima estrogena.

Dosadašnje studije pokazuju da estradiol /primarni estrogen koga luče jajnici i drugi estrogenski spojevi/ ima antiviralni učinak na neke razorne viruse, među kojima su HIV, virus hepatitisa C, ebola...

Zaštitni mehanizam estrogena blokira sposobnost virusa da se razmnožava u ljudskim ćelijama, dok brzo razmnožavanje virusa gripa tipa A dvodi do akutnih infekcija kod ljudi.

Naučnici su inficirali uzorke sezonskim virusom gripa tipa A da bi ustanovili na koji se način zaraza širi i zaključili da su posljedice različite kod muške i ženske populacije.

U ženskim nazalnim ćelijama pronađeno je manje virusa sezonskog gripa nego kod muškaraca, što govori da aktivnost ovih estrogenskih hemijskih spojeva zavisi od pola.