latinica  ћирилица
21/01/2016 |  16:14 ⇒ 18:38 | Autor: RTRS

Kozarska Dubica: Hljeb za socijalno ugrožene (VIDEO)

Projekat "Narodni hljeb", koji se na području Kozarske Dubice sprovodi posredstvom Centra za socijalni rad biće realizovan ove godine.
Hljeb (ilustracija) -
Hljeb (ilustracija)

Osnovne životne namirnice - hljeb i brašno, na području Kozarske Dubice i ove godine biće obezbijeđeni za socijalno ugroženo stanovništvo. Riječ je o subvencionisanju troškova prilikom kupovine hljeba i brašna. Projekat "Narodni hljeb" realizuje se zahvaljujući saradnji opštine, Centra za socijalni rad i dubičkih pekara.

Bonove za kupovinu ovih životnih namirnica dobija 87 korisnika. Bonove za brašno korisnici dobijaju jednom mjesečno, dok za kupovinu hljeba, oni koji ostvaruju ovaj vid pomoći, dobiju određen broj bonova za svaki dan u mjesecu. Јedna od njih je pedesetpetogodišnja Јasminka Hadžagić.

Јasminka kaže da bonovima kupuje hljeb te da, kako kaže, ne bi mogla živjeti da nema ove pomoći.

Ovaj vid pomoći za kupovinu hljeba ostvaruje ukupno 57 korisnika dok se 30 lica subvencioniše bonovima za kupovinu brašna.

- Vrijednost bona je 60 pfeninga, a vrijednost bona za brašno je šest maraka, s tim da Centar za socijalni rad sufinansira sa 30 feninga bonove za hljeb a pekare sa kojima potpisujemo ugovor sufinansiraju sa 30 pfeninga - kaže Maja Špica, direktorica Centra za socijalni rad Kozarska Dubica.

Projekat se realizuije sredstvima, kojima na godišnjem nivou raspolaže Centar za socijalni rad u Kozarskoj Dubici.

- Radi se o odluci o proširenim oblicima socijalne zaštite koja je donesena shodno članu 11 Zakona o socijalnoj zaštiti i prema ovoj odluci predviđeno je 60 hiljada KM na godišnjem nivou, odnosno subvencioniranje narodnog hljeba i brašna sa 19 hiljada maraka - pojašnjava Špica.

Svakog mjeseca 800 bonova Centar za socijalni rad izdvaja za potrebe Narodne kuhinje "Život" u Kozarskoj Dubici.