latinica  ћирилица
21/01/2016 |  21:34 | Autor: RTS

Јurnjava na nebu iznad Beograda

Piloti „Montenegro erlajnsa“, V. I. i Ј. M., za vrijeme leta na relaciji Podgorica–Beograd svojim ponašanjem ugrozili su bezbijednost 116 putnika u avionu.
Pilotova objava na „Fejsbuku“ - Foto: Facebook
Pilotova objava na „Fejsbuku“Foto: Facebook

V. I. je u jednom momentu vozio avion brzinom od 1.111 kilometara na sat, iako je za taj tip aviona predviđena maksimalna brzina od 890 km/č.

Da stvar bude još opasnija, V. I. je pri toj brzini fotografisao kontrolnu ploču i uslikao par fotografija kroz prozor aviona, a potom ih objavio na Fejsbuku uz komentar da je oborio lični rekord u brzini.

„Obaranje ličnih rekorda, 606 kts ili 1.111 km/č“, napisao je pilot.

Incident se dogodio prilikom povratka aviona iz Beograda u Podgoricu. Iako je dostigao veliku brzinu, avion nije prijavio nikakav problem ni prekoračenje, a piloti su bezbjedno sletjeli.

Kako su za podgorički Dan objasnili stručnjaci, brzina od 1.111 km/č je brzina u odnosu na zemlju, što znači da avion nije išao preko maksimalne dozvoljene brzine, jer bi u suprotnom dobio takozvani "overspeed" i svi alarmi bi se upalili.

„Montenegro erlajns“, čiji je gotovo stopostotni vlasnik crnogorska vlada, tokom prošle godine ostao je bez nekoliko iskusnih kapetana, a na njihova mjesta došli su mlađi i neiskusniji piloti.