latinica  ћирилица
26/01/2016 |  19:38 | Autor: Agencije

Brazilski orah moćni eliksir zdravlja

Brazilski orah moćni eliksir zdravlja. Ima antivirusno i antikancerogeno svojstvo, čuva kosti i podstiče rad štitne žlijezde.
Brazilski orah - Foto: Novosti.rs
Brazilski orahFoto: Novosti.rs

Ukusan brazilski orah (Bertholletia excelsa), najbogatiji je izvor selena na svetu. Iako ga nazivaju brazilski, ne raste samo u Brazilu, već i u Boliviji, Venecueli, Peruu i istočnoj Kolumbiji. Uzgaja se i na Јamajci, u Maleziji i SAD. Ima oblik blago savijenog trougla, zatvoren je u krutoj ljusci, u skupinama od 8 do 24 komada, nalik je kokosu.

Sadrži mnogo minerala (kalcijuma, fosfora, kalijuma, magnezijuma, cinka, gvožđa, bakra, a najviše selena). Zbog ovakvog kompleksa je pravi eliksir za kožu, ima antivirusno i antikancerogeno svojstvo. Bogat je vitaminima, naročito E i B kompleksa, mononezasićenim i polinezasićenim masnim kiselinama, omega-6 masnim kiselinama, prirodnim vlaknima, proteinima, važnim za dobro funkcionisanje organizma. Visoka koncentracija dobrih masti smanjuje loš i povećava dobar holesterol.

Kombinacija fosfora i magnezijuma zajedno sa kalcijumom vrlo je važna za očuvanje kostiju. Minerali u tragovima, kao što su gvožđe i bakar, pospješuju transport kiseonika kroz organizam, na taj način jačaju imunitet i kardiovaskularni sistem. Ovaj dragoceni orah posjeduje i veće količine ulja, koje se koriste u ishrani i u proizvodnji kozmetičkih preparata. Sapun od brazilkskog oraha podstiče hidrataciju kože, snabdeva je važnim vitaminima, povećava elastičnost i utiče na mladolik izgled. Mnoga prirodna ulja za sunčanje, balzami za usne, kreme za ruke, sadrže i ulje brazilskog oraha.

Ipak, najzanimljiviji je nutricionistima zbog neverovatnih količina selena, koji se nalazi u malom broju namirnica. U prirodnom obliku, ali mnogo manje, ima ga u pečurkama, žitaricama, mesu, ribi i jajima. Selen je važan za rad štitne žlezde, snažan antioksidans, usporava propadanje ćelija i starenje organizma. Izuzetan je i u prevenciji raznih bolesti, posebno kod karcinoma prostate. Dobru apsorpciju ovog oligoelementa potpomažu glutamin, glutaminska kiselina i arginin, sastojci prisutni u obilatim količinama u brazilskom orahu.

Kombinacijom brazilskog i indijskog oraha, kao i brazilskog oraha i pistaća dobija se idealan sastav, sve potrebne aminokiseline u prirodnom obliku. Isti efekat se postiže i ukoliko se brazilski orah pomeša sa žitaricama i mahunarkama.


DNEVNA DOZA

Zbog određenih nepoželjnih sastojaka trebalo bi biti oprezan prilikom upotrebe brazilskog oraha. Svjež i pravilno tretiran ima boju slonovače, gotovo belu. Dnevno je dovoljno da se pojedu dva do četiri komada, koja će podmiriti potrebe organizma. Osobe koje ga ranije nisu jele, a sklone su alergijama na koštunjavo voće, moraju da budu oprezne. Najbolje da prvo pojedu samo jedan brazilski orah, i to ujutru. Takođe, svakodnevni unos većih količina može da dovede do vrtoglavice, mučnine, povraćanja, gubitka kose.