latinica  ћирилица
29/01/2016 |  11:54 ⇒ 12:35 | Autor: RTRS

Deset godina Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Srpske u Bijeljini (VIDEO)

U Narodnoj biblioteci Filip Višnjić u Bijeljini Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske obilježila je 10 godina postojanja.
Čitaonica za slijepe - Foto: RTRS
Čitaonica za slijepeFoto: RTRS

Kako bi poboljšali život slijepih i slabovidih, u Narodnoj biblioteci otvoren je audio-braj internet klub i čitaonica za slijepa i slabovida lica.

Zadatak specijalne biblioteke Republike Srpske je da omogući slijepim i slabovidim licima pristup informacijama i literaturi koje koriste i svi ostali stanovnici. Specijalna biblioteka trenutno raspolaže sa oko 8.500 bibliotečkih jedinica, koje su na raspolaganju za oko 600 članova.

-Fond biblioteke svakodnevno raste, kaže direktor ove ustanove Želimir Radinović.

Prema njegovim riječima, biblioteka je objavila oko 30 knjiga i časopis u audio formi "Homer".

Nakon što je otvoren audio braj-internet klub i čitaonica, slijepa i slabovida lica iz Bijeljine imaće još kvalitetniji život.

Ljiljana Јovičić iz Udruženja slijepih i slabovidih lica Bijeljine kaže da će to, za slijepe, značiti mnogo jer neki od njih, među kojima i ona, ne znaju brajevo pismo.

-Mi smo od Uruženja slijepih i slabovidih regije Bijeljina dobili jedan računar sa govornim softverom, elektronsku lupu, 50 knjiga u el formi, 50 knjiga u brajevom pismu, kaže Petra Rajković, bibliotekar Narodne biblioteke "Filip Višnjić" Bijeljina.

Udruženje slijepih i slabovidih regije Bijeljina ima 87 članova. U biblioteku su već učlanjena 74 lica, a novi kutak u biblioteci biće im na raspolaganju svakog radnog dana od 8 do 15 časova.