latinica  ћирилица
02/02/2016 |  07:06 ⇒ 15:26 | Autor: RTRS

Rođendan Radija Republike Srpske (VIDEO)

Već skoro pet decenija Radio RS je u službi slušlaca, aktuelnim informacijama, muzikom, reportažama, sportom, humorom...
RTRS - RTV dom - Foto: RTRS
RTRS - RTV domFoto: RTRS

2. februara 1967. godine u 16.00 časova, emitovanjem prvog Dnevnika u trajanju od 25 minuta počeo je redovni program Radio Banjaluke. Predajnik smješten na brdu Šibovi, kod Banjaluke, bio je jačine 2 kw, a program su, osim Banjalučana pratili i stanovnici Prijedora, Gradiške, Bosanske Dubice, Kotor Varoša, Čelinca, Laktaša i Srpca.

Program je emitovan svaki dan od 16.00 do 18.00 časova, osim nedjeljom, kada je program emitovan od 9.00 do 13.00 časova.

Drugi po veličini grad u BiH i trinaesti u SFRЈ svrstao se u red gradova koji su imali vlastitu radio-stanicu, što je u ono vrijeme i za ondašnje prilike bio uspjeh vrijedan divljenja. U eter je odaslan radio-signal, špica Radio Banjaluke, komponovana u duhu prepoznatljivih muzičkih boja, krajiških melodija.

U drugoj godini rada Radio Banjaluka položio je veliki ispit. Samo dva dana nakon razornog zemljotresa, 27. oktobra 1969. godine iz improvizovanog studija emitovano je više od 17. 000 poruka, oglasa i obavještenja ljudima iz razorenog grada.

Program je tih dana emitovan od 18.00 časova pa sve do kasno u noć, što je predstavljalo prvi cjelodnevni program Radio Banjaluke.

Deset dana nakon zemljotresa, nastavlja s emitovanjem uobičajne programske šeme iz kamp-prikolice u kojoj se nalazio improvizovani studio, jer je zgrada radija bila oštećena. Prvi radio-prenos koji je realizovao Radio Banjaluka bila je akademija povodom Dana mladosti, 25. maja 1969. godine, u Domu kulture Banski dvor, a potom je prenošen prolazak štafete kroz Banjaluku i doček Јosipa Broza Tita nekoliko mjeseci kasnije.

Prvo direktno emitovanje van Banjaluke realizovano je na četvrtu godišnjicu postojanja Radio Banjaluka. Bio je to prenos prijateljske fudbalske utakmice Hajduk - Borac koja je odigrana u Splitu.

Najstariji sačuvani tonski zapis jeste reportaža „Ispraćaj“, autora Јovana Spreme, koju je čitao Duško Oljača.

Prvi jutarnji program Radio Banjaluka emitovao je 5. januara 1977. godine pred jubilarnu desetogodišnjicu rada, a voditelj je bila Јadranka Mudrenović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je direktoru sektora programa Radija Republike Srpske Draganu Pajiću i svim zaposlenim u ovoj medijskoj kući 49. godišnjicu Radija i poželio puno uspjeha u daljem radu.

Čestitku uredništvu i zaposlenima u Radiju Republike Srpske uputila je i predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović.